Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524567
Complexnummer
524560 - Blanckenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82993/7
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 2420
Bij Buurtweg 34, 2244 AE te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 4

Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend ATELIER gebouwd in 1929 in Cottagestijl in opdracht van jonkheer J. Loudon naar ontwerp van de architect L. Cusell.

Het atelier bevindt zich ten noordoosten van de oprijlaan op zo'n 10 m. daarvandaan, aan de rand van de grote, deels ommuurde moestuin en is tegenwoordig in gebruik als kantoor.

Omschrijving

Vrijstaande bouwmassa op rechthoekige plattegrond met aan beide kopse einden uitspringende bouwdelen, wordt gedekt door een overstekend riet gedekt schilddak met gesmoorde nokvorsten en aan de zuidoostzijde een schoorsteen met vonkenvanger. Ten behoeve van de lichtinval is in het noordoostelijke dakschild een driedelige raampartij aangebracht.

Boven een plint van grauwe baksteen zijn de wanden opgetrokken van houten delen. De noordoostelijke langsgevel heeft een driedelig raampartij glas-in-lood en luiken. De zuidwestelijk langsgevel is blind. De noordwestelijke kopgevel heeft een rechthoekig uitgebouwd portaal met een opgeklampte deur onder een verlaagd steekkapjes met ruime overstek en gesmoorde nokvorsten. De beide zijgevels van de uitbouw hebben smalle glas-in-loodramen. De zuidoostelijke kopgevel springt in het midden, ter plaatse van de schouw iets uit en is blind.

INWENDIG bevindt aan de zuidoostzijde een schouw, die geflankeerd wordt door dubbel openslaande vaste kasten.

Waardering

Het atelier is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als gaaf, ruimtelijk en functioneel onderdeel van de buitenplaats Blanckenburg.

Het atelier, dat zowel in- als uitwendig vrij gaaf is in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering is typologisch relatief zeldzaam.

Verder van belang vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdele van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524560. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Atelier

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Cusell, L. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur