Wassenaar F 3456
Buurtweg 86, 2244 AG te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 4

PORTIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden is gebouwd in 1912 in Engelse Cottagestijl naar ontwerp van de architect R.J. Johnston in opdracht van Jhr H. Loudon.

De dienstwoning ligt aan de Buurtweg, bij het begin van de oprijlaan.

Omschrijving

Eénlaags woonhuis op plattegrond van een Latijns kruis onder een samengesteld afgewolfd zadel-schilddak met rode Engelse daktegels. De noklijn van de schilddaken is lager dan die van het wolfdak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in Vlaams verband. Enkele en samengestelde vensters met kleine roedenverdeling. Aan de oostgevel (straatzijde) een sterk risalerend bouwdeel met afgesnoten hoeken onder schilddakje. Drieledige hoekvensters met roedenverdeling. De ingangspartij met zijlichten bevindt zich in de zuidgevel die grenst aan de oprijlaan naar het landhuis. Op het dak een forse rechthoekige schoorsteenpartij. Het huis is via een gemetselde poort met houten deur verbonden met de hekpijlers aan weerszijden van de oprijlaan.

Waardering

De uit 1912 daterende portierswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van de buitenplaats Voorlinden en vanwege de Engelse Cottagestijl en gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

De portierswoning heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering aan de Buurtweg als entree tot de buitenplaats.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning

Johnston, A.R. ; Zuid-Holland