524587 - De Vrije Blick
Wassenaar F 10430
Hertelaan 14, 2243 EK te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 1

LANDHUIS De Vrije Blick, in Engelse Landhuisstijl in 1917 gebouwd naar ontwerp van W.A. Lensvelt. Oorspronkelijk was aan de zuidoostgevel van het landhuis een loggia met rondbogen geplaatst. Deze is later verhoogd met een verdieping en de rondbogen zijn vervangen door recht gesloten vensters.

N.B. De aan dezelfde gevel aangebouwde loods van golfplaat is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Groot onderkelderd landhuis van twee bouwlagen, samengesteld uit verschillende bouwdelen onder met rode leipannen gedekte zadel- en schilddaken die in hoogte en richting verspringen. De dakschilden hebben een iets uitzwenkende dakvoet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. De plint wordt afgesloten door een rollaag, boven de gevelopeningen strekken die de vorm van de bovendorpel volgen. Enkele en samengestelde vensterpartijen en glasdeuren met kleine roedenverdeling. De voorgevel (zuidwest) bestaat van links naar rechts uit drie onderdelen: een puntgevel met forse schoorsteenpartij geflankeerd door dubbele 4-ruits vensters, een loggia van drie rondbogen onder een balkon en rechts een gedeelte van twee bouwlagen met middenrisaliet onder een schilddak. De hoofdentree bevindt zich in de loggia. In het dwars geplaatste dak boven het balkon een dakkapel met dubbel venster. In de middenrisaliet de dienstingang in een portiek onder rondboog tussen twee kruisvensters. Aan weerszijden van de risaliet vensters van verschillend formaat. Aan de linker zijgevel (zuidwest) een sterk uitgebouwde erkerpartij onder zadeldak. In de voorgevel van de erker een dubbele glasdeur tussen twee zijlichten en in de zijgevels driedelige vensters. De achtergevel (noordoost) is net als de voorgevel opgebouwd uit verschillende onderdelen. Helemaal rechts een puntgevel met grote samengestelde vensterpartij waarvan de bovenlichten zijn gevuld met glas-in-loodramen. In de geveltop een grote halfronde vensterpartij met vijf glas-in-loodramen. In de middenas van de gevel een sterk risalerend bouwdeel onder overstekend schilddak met driezijdige erker en balkon. Aan weerszijden van de risaliet twee loggia's onder doorgetrokken dakschilden met dakkapellen. Helemaal links een bouwdeel van twee bouwlagen met samengestelde vensterpartijen onder overstekend schilddak. Aan de noordoostgevel een volume van twee bouwlagen onder een schilddak. Op begane grond en verdieping recht gesloten vensters. Op het dak in totaal drie grote gemetselde schoorstenen.

Waardering

Het landhuis De Vrije Blick is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als gaaf en representatief hoofdonderdeel van het complex, naar analogie van historische buitenplaatsen, kenmerkend voor de eerste fase in de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

- wegens de Engelse Landhuisstijl, kenmerkend voor het oeuvre van de architect W.A. Lensvelt.

Het landhuis is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen.

Lensvelt, W.A. ; Zuid-Holland