Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524589
Complexnummer
524587 - De Vrije Blick
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82992/168
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10430
Bij Hertelaan 14, 2243 EK te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

De bij het landhuis De Vrije Blick behorende TUIN- en PARKAANLEG met TUINKOEPELTJE is aangelegd in Gemengde Tuinstijl in 1917 en bestaat uit een deel in de Nieuwe Geometrische Tuinstijl met een waterpartij, terrassen en pergola bij het landhuis en een meer landschappelijk gedeelte bij het (voormalige) koetshuis. De tuinaanleg is sterk vereenvoudigt, maar van de gemetselde onderdelen resteren en verschillende. De architect W.A. Lensvelt is voor het ontwerp bijgestaan door de Utrechtse tuinarchitect H. Copijn.

Omschrijving

Voor het landhuis een oprijlaan rond een cirkelvormig gazon met in het midden een gemetselde waterput met smeedijzeren bekroning waarin het hijswerk is aangebracht. Rechts van het huis een eenvoudige pergola van gemetselde kolommen en houten latwerk.

Voor de achtergevel (noordoost) en linker zijgevel (noordwest) een gemetseld terras waarvan de buitenmuur in grote lijnen de contouren van de gevels volgt. Voor de erker aan de noordwestgevel is het terras halfrond gemetseld met aan weerszijden gemetselde spiltrappen. Voor de middenrisaliet van de achtergevel een gemetselde trap van zes treden, die toegang geeft tot het gazon waarin een verdiept liggende rechthoekige vijver. In het parkachtige deel van de tuin bij het (voormalige) koetshuis een tuinkoepeltje dat bestaat uit een rond basement waarop zes getorste zuiltjes het smeedijzeren koepeldak dragen.

Binnen de aanleg bevindt zich een houten stal op gemetslede voet gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl.

Waardering

Uit 1917 stammende tuin- en parkaanleg met tuinkoepeltje en bijbehorend tuinmeubilair behorend bij het complex De Vrije Blick is van algemeen belang vanwege de tuin-architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de Gemengde Tuinstijl. Verder van belang voor het oeuvre van de tuinarchitecten Lensvelt en Copijn.

De tuinaanleg is van stedebouwkundig belang vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524587. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Gemengde tuinstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Copijn, H. ; Zuid-Holland
tuinarchitect / landschapsarchitect
Lensvelt, W.A. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur