Wassenaar F 11054
Lindelaan 8, 2243 BS te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 3

(Voormalige) PORTIERSWONING, behorend bij de buitenplaats Frisiastate, gebouwd in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de Engels Landhuisstijl. Het pand kwam in opdracht van de heer E.P. Monchy naar tekeningen van architecten Z. Hoek en J.T. Wouters in 1910 gereed.

Omschrijving

Het éénlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband boven een plint van grauwe baksteen. De gevels zijn voorzien van zandstenen sierbanden en -blokken. Het samengestelde mansarde-zadeldak is belegd met leien in Maasdekking. Kruisvensters en dubbele vensters met roedenverdeling onder strekken met natuurstenen aanzetstenen en luiken met zandlopermotief. De entree met eenvoudige paneeldeur bevindt zich in de oostgevel, rechts van een opgaand risaliet met dubbel zoldervenster onder latei. De topgevel van de risaliet is voorzien van een zandstenen afdeklijst.

Waardering

De uit 1910 daterende (voormalige) portierswoning, behorend bij het landhuis Frisistate, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als historisch-functioneel onderdeel van het complex, gebouwd naar analogie van een historische buitenplaats.

- vanwege de Nieuw Historiserende bouwstijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de Engelse Landhuisstijl, identiek aan die van het landhuis. Het pand is nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

- vanwege de hoge ensemblewaarde als historisch-functuioneel en stilistisch onderdeel van het complex Frisistate en vanwege de beeldbepalende situering aan de basse-court.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Portierswoning

Engelse Landschapsstijl