Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524600
Complexnummer
524598 - Oud Clingendael
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/84
Kadastrale aanduiding
Wassenaar D 2384
Bij Oud Clingendaal 1, 2245 CH te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 3

In Landschapsstijl uitgevoerde PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Oud Cingendaal, daterend uit 1868 waarbij gebruik werd gemaakt van de reeds aanwezige duinbossen en formele achttiende eeuwse tuinaanleg.

Omschrijving

Het perceel dat in oorsprong bij de buitenplaats hoorde wordt doorsneden door een oprijlaan die is beplant met beuken en eindigt in een keerlus voor het huis. Het voorplein is in een halve cirkelvorm eveneens beplant met beuken. Het zuid-westelijke deel van het park wordt grotendeels in beslag genomen door een grote open weide die deels in gebruik is als kwekerij. Ten noordoosten van het landhuis is een groot gazon aangelegd dat begrensd wordt door een bosschage met een waterpartij die in verbinding staat met de aftakking van de Veenwatering (noord-west). Langs de noord-oostelijke grens is het gazon omgeven door een rododendronhaag, naaldbomen en eiken. Zuidoostelijk van het gazon een niervormige vijver met twee eilanden waarop behalve rododendrons, volwassen bomen staan. De vijver staat in verbinding met de aftakking van de Veenwatering. Het terras aan de zuid-oostzijde van het huis gaat over in het gazon dat vervolgens opgaat in het vlakke polderlandschap van de Veenzijdse polder.

Ten noordwesten van het terras is een bijzondere, smalle langgerekte vijver aangelegd.

Waardering

De parkaanleg van de historische buitenplaats Oud Clingendaal is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en tuinarchitectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar voorbeeld van een van een park in Landschapsstijl uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Het park heeft ensemblewaarde vanwege de historisch ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen.

Het park is van stedebouwkundig belang als onderdeel van de reeks buitenplaatsen aan weerszijden van de Rijksstraatweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524598. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1868
1868
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Zuid-Holland
overig ambachtsoort