524629 - De Wittenburg
Wassenaar F 11241
Landgoed De Wittenburg 2, 2244 BV te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 7

(Voormalige) DIENSTWONING behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken in een aan de bouwstijl van het landhuis verwante bouwstijl (Hollandse Neo-Renaissance). Het pand ligt aan de westzijde van de basse-court.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag onder zadeldak en steekkappen met tuile du Nordpannen gedekt. Rechthoekige hoofdmassa onder zadeldak met trapgevels aan de kopgevels. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in kruisverband. Houten bakgoot op geprofileerde gootklossen. Segmentbogen boven houten puibalk. Schuifvensters met roedenverdeling onder natuurstenen lateien. Vensters met bakstenen kruiskozijnen en kleine roedenverdeling. Haaks op de westelijke gevel twee uitbouwen met trapgevel waarvan 1 met erker met afgesnoten hoeken.

Waardering

De dienstwoning uit 1899-1900 behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als historisch functioneel onderdeel van een complete buitenplaats in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft tevens ensemblewaarde.

- voor het oeuvre van architect Van Nieukerken.

- als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats.