524629 - De Wittenburg
Wassenaar F 10333
Landgoed De Wittenburg 3, 2244 BV te Wassenaar
Landgoed De Wittenburg 4, 2244 BV te Wassenaar

Inleiding complexonderdeel 5

(Voormalig) KOETSHUIS behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg, gebouwd in 1899-1900 naar ontwerp van J.J. van Nieukerken in een aan de bouwstijl van het landhuis verwante bouwstijl (Hollandse Neo-Renaissance). Het pand ligt aan de oostzijde van de basse-court.

Omschrijving

Koetshuis van één bouwlaag op langgerekte rechthoekige plattegrond onder zadeldak met kruispannen. Hoog opgaand middenrisaliet met poort onder schilddak met leien en kopgevels met trapgevels. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen. Decoratieve smeedijzeren sierankers. Schuiframen en samengestelde vensterpartijen met kleine roedenverdeling en luiken onder segmentbogen en strekken.

Symmetrische voorgevel (west) met in het middenrisaliet een dubbel rondboogvormige inrijdeur onder venster met houten kruiskozijn. In de geveldelen aan weerszijden vensters en in het dakschild dakkapellen onder schilddakjes.

Waardering

Het (voormalige) koetshuis uit 1899-1900, behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als historisch functioneel onderdeel van een complete buitenplaats in Neo-Hollandse Renaissancestijl naar ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken en vanwege de herkenbare typologie. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft tevens ensemblewaarde.

- voor het oeuvre van architect Van Nieukerken.

- vanwege de markante situering aan de basse-court.