Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524641
Complexnummer
524629 - De Wittenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82991/5
Kadastrale aanduiding
Wassenaar F 10801
Bij Landgoed De Wittenburg 1, 2244 BV te Wassenaar

Omschrijving

Inleiding complexonderdeel 13

IJSKELDER behorend bij de historische buitenplaats De Wittenburg in Traditioneel Ambachtelijke stijl uit het begin van de 20ste eeuw, aangelegd in de noordhelling van een kunstmatig aangelegde heuvel.

Omschrijving

De gepleisterde koepel met spitse top van de gemetselde kelder steekt gedeeltelijk uit door erosie van de heuvel. De ingang onder gemetselde rondboog is dichtgemetseld. Achter de entree een tongewelf met een lengte van 2,5 meter. Inwendig heeft de kelder onder het koepelgewelf, dat wordt geschoord met steunberen, een diameter van 85 cm en een hoogte van ca. 150 cm.

Waardering

Vroeg 20ste eeuwse ijskelder van de historische buitenplaats De Wittenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de historisch functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen en heeft typologische waarde als representatief voorbeeld van een gekoelde bewaarplaats op een buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524629. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden