Wassenaar F 11420
Buurtweg 116, 2244 AJ te Wassenaar

Omschrijving

KOFFIEHUISJE gebouwd rond 1915 in Chaletstijl dat oorspronkelijk onderdeel uitmaakte van circa 10 identieke koffiehuisjes aan de voormalige uitvalsweg naar Den Haag die door de firma Koch uit Scheveningen langs de uitvalswegen rondom Den Haag zijn geplaatst. Het huisje bevindt zich op de kruising van de Zijdeweg en de Buurtweg, nabij een halte van de voormalige Hofpleinspoorlijn richting Scheveningen.

Omschrijving

Eenlaags pandje met een kruisvormige (Latijns kruis) plattegrond onder een samengesteld, overstekend zadeldak. Langs de dakrand zijn opstaande gesneden windveren aangebracht. Voor de kopse gevels worden de dakschilden ondersteund door sierspanten. Op de kruising van de noklijnen is een als klokkenstoel vormgegeven torentje geplaatst dat bestaat uit een vierzijdige gesneden onderbouw waarop een kruisvormig, samenstel van halve zadeldaken rust. De wanden van het pandje zijn uitgevoerd in hout met een decoratieve plint, voorzien van panelen en Andreaskruisen. De constructie bestaat uit gesneden stijlen, regels, gekruiste schoren en een gekarteld beschot. In de kopse gevels van de kruisarmen (zuid, oost en west) zijn vensters geplaatst onder korfboogvormige gebogen stijlen. In de langsgevel aan de oostzijde is de entree geplaatst.

Waardering

Het uit circa 1915 daterende koffiehuisje aan de voormalige uitvalsweg naar Den Haag is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en typologische waarde:

- als laatst bewaard voorbeeld van een in Chaletstijl uitgevoerde reeks van reizigersvoorzieningen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en herinnert aan het vroegere tracé van de Hofpleinspoorlijn;

- het koffiehuisje is vrij gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering;

- vanwege de situationele waarde door de beeldbepalende ligging aan de Buurtweg, tegenover de Zijdeweg.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Koffiehuis

Koch, Fa. ; Zuid-Holland