Wassenaar H 927
Julianaweg 8, 2243 HT te Wassenaar

Omschrijving

WOONHUIS van het type villa, genaamd 'Zonnehof' met bijbehorende TUINAANLEG en TOEGANGSHEKKEN is in 1920 gebouwd naar ontwerp van de Haagse architect Joh. Mutters in opdracht van de heer A. Coenen. De architectuur is karakteristiek voor het oeuvre van Mutters en kenmerkt zich door een rustieke bouwtrant, geïnspireerd op de Engelse Landhuisstijl waarbij elementen uit de inheemse landelijke bouwstijl en Expressionistische invloeden zijn gecombineerd. De villa is gelegen in de villawijk De Kieviet waarvoor in opdracht van de Exploitatiemaatschappij N.V. De Kieviet en Wildrust, Mutters vanaf omstreeks 1914 het stedenbouwkundig concept ontwikkeld heeft.

Het perceel wordt aan de noordwest-, noordoost- en zuidoostzijde begrensd door respectievelijk de Prins Frederiklaan, een plein en de Julianaweg.

Omschrijving

Vrijstaande tweelaagse villa met kelder op samengestelde plattegrond onder een ver overstekend schilddak met zeeg is gedekt met rode verbeterde Hollandse pannen. Het brede dakoverstek wordt gesteund door decoratief gesneden, houten gootklossen op gemetselde consoles. De gootlijst heeft een geschubde onderrand. Op beide nokhoeken staat een schoorsteen. Elk dakschild heeft een dakkapel onder een ver overstekend plat dak met meerdere ramen, voorzien van ruitvormige roedenverdeling.

De rechtgesloten gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in Vlaams verband met een fijne snijvoeg. Boven de plint bevindt zich een doorlopende rollaag. De rechtgesloten deuren en vensters worden aan boven-en onderzijde afgesloten door een rollaag. Rode leipannen zijn gebruikt voor de lekdorpels. Rode leipannen en zwart gekleurde kopse bakstenen zijn toegepast voor het decoratieve, deels uitkragende siermetselwerk als gevelbeëindiging onder de gootlijsten, boven de borstweringen van de balkons en als verticaal element in de gevelvlakken.

De enkele en samengestelde raampartijen hebben overwegend openslaande benedenramen met roedenverdeling. Bij de bovenlichten is als roedenverdeling een ruitpatroon toegepast. De meeste enkele en dubbele openslaande terras- en balkondeuren hebben eveneens een roedenverdeling en zij- en bovenlichten. In de naar het plein gerichte rechter zijgevel (noordoost) bevindt zich rechts van het midden een over twee bouwlagen risalerende entreepartij met afgeschuinde zijkanten, geaccentueerd door siermetselwerk. Een gemetselde, uit vier stoeptreden bestaande stoep leidt naar een iets uitspringende, ondiepe entreeportiek, waar onder zich een rechtgesloten, deels hangende bovenzijde, een teakhouten paneeldeur bevindt, uitgevoerd met diamantkoppen, snijwerk en koperen beslag. Het deels kantstaand siermetselwerk wordt afgesloten door een uitkragende rollaag met daarboven een deurbovenlicht, voorzien van glas-in-lood binnen een ruitvormige roedenverdeling. Erboven bevindt zich een wit gepleisterd rechthoekige naamsteen met in vergulde letters de tekst 'ZONNEHOF'. De verdieping heeft een driedelige raampartij met smalle zijlichten. De entreepartij wordt op de begane grond en de verdieping geflankeerd door enkele vensterpartijen, terwijl links in de gevel eveneens in beide bouwlagen een vensterpartij is aangebracht. Tegen de achtergevel (noordwest) is een éénlaags uitbouw geplaatst met afgeschuinde zijkanten onder een overstekend plat dak. In de noordoostelijke zijgevel hiervan bevindt zich een tweedelige entreedeur met bovenlicht, toegankelijk via een drietreeds trap met zijmuurtjes. Links van deze entree en rechts in het afgeschuinde gedeelte bevindt zich een venster. De indeling van de noordwestelijke langsgevel van de uitbouw bestaat uit een driedelige raampartij met aan weerszijde een venster. Ervoor bevindt zich een koekoek met een trap, die leidt naar de kelderdeur met getralied zijlicht en een dubbel raam. Boven de rollaag van de koekoek staat een eenvoudig buizen hekwerk. In de zuidwestelijke zijgevel en het afgeschuinde gedeelte links ervan komen eveneens vensters voor. Op de verdieping, die een asymmetrische gevelindeling heeft, valt vooral het zesdelige traplicht op, dat is voorzien van (gebrandschilderd) glas-in-lood. Rechts daarvan komt nog een smal venster en een driedelige raampartij voor met als afsluiting een door de dakvoet stekende schoorsteen. De linker zijgevel (zuidwest) bestaat op de begane grond links uit een erker met afgeschuinde zijkanten, die in het rechte middendeel dubbel openslaande terrasdeuren heeft. De borstwering met bloembakken, bekleed met groen/bruin gemêleerde, geglazuurde tegels zijn gehandhaafd. Het balkon boven de erker is toegankelijk via een dubbele balkondeur. Rechts daarvan bevindt zich een dubbele raampartij. De naar de tuin gerichte voorgevel (zuidoost) heeft een symmetrische indeling van drie venstereenheden breed. De begane grond heeft in het midden een dubbele terrasdeur. Aan weerszijden hiervan bevinden zich erkers, voorzien van afgeschuinde zijkanten met een balkon erboven. Op de verdieping wordt een driedelige raampartij geflankeerd door de balkondeuren boven de erkers. Voor de voorgevel bevindt zich een uit grauwe baksteen opgetrokken terras met een verbreed middengedeelte. In dit middendeel en aan de smallere uiteinden bevindt zich een trap. Tegen de borstwering is ondermeer een natuurstenen granouille ingemesteld, die als vlaggenmast fungeert.

INTERIEUR. De oorspronkelijke plattegrond en detaillering van het interieur zijn grotendeels gehandhaafd, met name op de begane grond. Het portaal en de 'hall' zijn betegeld met geglazuurde zeegroen/blauwe getinte tegels, deels afgewerkt met een goudkleurige bies. Gestileerde, klassiek geinspireerde decoratiepatronen komen voor bij het met een tandlijst afgewerkte plafond, de zuilen met ionische profiel en de attieken met guttae boven de deuren. Op de vloer liggen wit/bruine marmeren vloer in ruitpatroon. De deuren zijn overwegend paneeldeuren, deels met glas-in-lood. De tochtdeuren hebben een roedenverdeling met glasruiten. Bij het U-vormige trappenhuis met steektrappen en bordessen zijn in de hal vaste bloembakken en een paraplubak in gemetseld; aan de ene zijde van het portaal een vaste marmeren wastafel, aan de andere de garderobe. De woonkamer heeft de oorspronkelijke kamer-en-suite-indeling, muurafwerking met profiellijstjes en een eiken schouw met groen marmer afgewerkt. De eetkamer in Oud-Hollandse stijl heeft een parketvloer, een gestuct cassettenplafond en eiken lambrisering en leerbehang. In de lambrisering is een zogenaamde 'inglehook' opgenomen onder een verlaagd plafond, bestaande uit een smeedijzeren schouw met groen geglazuurde tegels en zitbanken. De deuren zijn uitgevoerd met kussenpanelen. Andere oorspronkelijke onderdelen zijn ondermeer de ingebouwde buffetkast in de keuken, de plavuizen vloer in de kelder met provisie- en wijngedeelte en een badkamer op zolder voor het personeel.

Een toegangshek aan de Prins Frederiklaan, tot een segmentbogige oprijlaan die langs de entree leidt en uitkomt bij een toegangshek aan de Julianaweg. De tuin is aangelegd in de trant van de Nieuwe Architectonische tuinstijl met voor de zuidoostgevel terrasaanleg van verschillende niveaus met trappen met daarin opgenomen borders en grasstroken. Mw. F.J.J.A. Coenen-Yzerman heeft in 1943 daartoe een ontwerp laten maken door H. Roeters van Lennep.

De toegangshekken, aan weerszijden van de gebogen oprijlaan, bestaan uit een combinatie van twee hoge gemetselde hekpijlers met aan de buitenzijde twee lagere, waartussen een laag concaaf muurtjes is gemetseld. De pijlers zijn in de stijl van het huis opgetrokken uit grauwe baksteen met siermetselwerk van zwarte kopse bakstenen en rode leipannen. Muurtjes en pijlers worden afgesloten door natuurstenen dekplaten. Tussen de hekpijlers hangt een ijzeren hek.

Waardering

De uit 1920 daterende Villa 'Zonnehof' met bijbehorende hekwerken is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van de typische villa-architectuur uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het betreft een rustieke stijl van bouwen, die geïnspireerd is op de Engelse Landhuisstijl, gecombineerde met een inheemse landelijke bouwstijl met Expressionistische invloeden.

- als historisch functioneel onderdeel van villapark 'De Kieviet' waarbij het tevens op een beeldbepalende lokatie gelegen is.

- - als representatief voorbeeld uit het oeuvre van de architect J. Mutters, die evenals voor het ontwerp van de villa verantwoordelijk is geweest, voor het stedenbouwkundige plant van de villawijk verantwoordelijk is geweest.

De villa is gaaf in hoofdvorm, in materiaalgebruik en de detaillering, zowel wat betreft het exterieur als wat betreft het interieur.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek