Wassenaar H 1013
Wilhelminaplein 8, 2243 HE te Wassenaar

Inleiding

Het WOONHUIS met GARAGE van het type villa werd gebouwd in 1925 naar ontwerp van de architect N.H.W. Scholte in opdracht van H.Hendriks. De villa Casa Cara werd ontworpen in een Expressionistische bouwstijl met kenmerken van de Amsterdamse School. Het traplicht gevuld met glas-in-lood, gecombineerd met gebrandschilderd glas is afkomstig uit het atelier van Jan Schouten (1852-1937) "'t Prinsenhof" in Delft.

Aan de zuid- en oostzijde heeft het pand een terras. In de eenvoudige tuin staan enkele volwassen bomen zoals een moerascypres en een treurcypres. Het toegangspad, omzoomd door een ligusterhaag, wordt aan de straatzijde geflankeerd door twee bakstenen hekpijlers.

Het woonhuis ligt aan het Wilhelminaplein, het centrale plein in het villapark 'De Kieviet'.

Omschrijving

Vrijstaande villa, vanaf een rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen (kruisverband). Het overstekende, samengestelde rietdak heeft onregelmatig gebogen hellingen, steekkappen en een zinken krulvormige beëindiging boven de voorgevel (west).

De symmetrische voorgevel (west) bezit aan beide zijden op de begane grond een driezijdige erker met op de verdieping een loggia onder een overstekende steekkap. De beide dakoverstekken worden gedragen door gesneden standvinken, de balkonbalustrades bestaan uit deels gesneden houten latten en balken. Tussen de beide erkers bevindt zich een luifel die met trekstangen aan de gevel bevestigd is en gedragen wordt door gesneden korbelen. Onder de luifel een natuurstenen plaquette met, in bas-reliëf, de naam van het pand, geflankeerd door dubbele terrasdeuren onder een bovenlicht. Op de verdieping een drielicht venster binnen een kozijn met gesneden stijlen en golvende lijsten. Ter plaatse van de zolderverdieping een iets terugliggende, samengestelde vensterpartij.

In de linker zijgevel (west) is de entree geplaatst binnen een hoger oplopend bouwdeel onder een gebogen steekkap. Het bouwdeel wordt gemarkeerd wordt door lisenen met siermetselwerk, eindigend in kegelvormig uitgemetselde baksteen. De paneeldeur met boven- en zijlichten van glas-in-lood bevindt zich onder een zeszijdige luifel en is bereikbaar via drie gemetselde treden tussen bakstenen muurtjes. Op de verdieping een glas-in-loodvenster met zijlichten en ter plaatse van de zolderverdieping een gebogen drielicht venster dat eveneens een glas-in-loodvulling heeft binnen een kozijn met gesneden stijlen en golvende lijsten. Rechts van de entree op de begane grond en de verdieping een venster met een drieruits zijlicht voorzien van ladderroeden. Links van de entree een driehoekig erkertje waarvan de beide zijden bestaan uit met glas-in-lood gevulde vensters. Het snijpunt van de beide vensters is gedecoreerd met een uitspringende stijl met een golvende rand. Daarboven een geknikt, overhangend dakschild waarin een samengesteld, om de hoek lopende venster geplaatst is.

De begane grond van de oostelijke gevel gaat deels schuil achter een eenlaagse aanbouw onder een plat dak, voorzien van een deur aan de noordzijde en twee vensters in de oostelijke gevel. In het overhangende dakschild ter plaatse van de verdieping bevindt zich een loggia achter een houten balustrade met golvende latten. De loggia heeft een samengesteld venster met kleurig glas-in-lood en gebrandschilderd glas en een deur in de linker zijwand. Boven de loggia een dakkapel met een samengesteld venster beëindigd door een afgerond dakschild.

Tegen de oostelijke gevel is de garage aangebouwd onder een rietgedekt, flauw hellend zadeldak met gesmoorde nokvorsten. In de voorgevel (noord) is een grote houten garagedeur geplaatst, in de top van de gevel een driehoekig venster. De oostelijke gevel heeft twee gepleisterde spaarvelden en in de achtergevel van de garage (zuid) eveneens twee door lisenen gevormde spaarvelden, eindigend in driehoekige velden waarin samengestelde vensters geplaatst zijn.

De zuidelijke gevel van het pand heeft een hoger oplopend middenrisaliet, beëindigd door een gebogen dak. Dit bouwdeel heeft op de begane grond, onder een luifel op gesneden korbelen, een dubbele terrasdeur met aan weerszijden vensters. Op de verdieping een samengesteld venster binnen een kozijn met gesneden stijlen en golvende lijsten. In de top is ter plaatse van de zolderverdieping een gebogen drielicht venster geplaatst binnen een kozijn met gesneden stijlen en golvende lijsten. Rechts van dit bouwdeel op de begane grond een venster met een drielicht zijlicht met ladderroeden. Daarboven een overhangend dakschild waarin, onder een opgelicht deel een samengesteld venster geplaatst is. Links van het hoger oplopende bouwdeel op de begane grond en de verdieping een venster met een drielicht zijlicht met ladderroeden.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling van het interieur is gehandhaafd en heeft als belangrijkste kenmerk de groepering van de vertrekken rond de centrale hal. Vermeldenswaardig zijn onder meer het tochtportaal met tegellambrizering en een kleurige glas-in-loodpui en de centrale hal voorzien een groot traplicht dat eveneens gevuld is met glas-in-lood en deels gebrandschilderd glas, gesigneerd met J.S., Prinsenhof, Delft. De hal is voorzien van een houten lambrizering, een bordestrap met gesneden trappaal en balusters. Op de verdieping boven de hal een ovale vide met een balustrade voorzien van gesneden balusters. De deuren zijn gevat in een houten omlijsting.

Waardering

Het woonhuis met garage uit 1925 van N.H.W. Scholte is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwerp in een Expressionistische stijl met elementen uit de Amsterdamse School. Tevens als ontwerp uit het oeuvre van de architect N.H.W. Scholte van waarde.

Het woonhuis met garage is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering zowel wat betreft het exterieur als enkele interieuronderdelen en de indeling.

Het woonhuis met garage is van stedebouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van het stedenbouwkundige concept van het villapark "De Kieviet". Vanwege de ligging aan het Wilhelminaplein heeft het pand in combinatie met de omliggende villa's en groenaanleg tevens ensemblewaarde.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Schouten, J. ; Zuid-Holland