Wassenaar F 9943
Zijdeweg 5, 2244 BC te Wassenaar

Inleiding

Het WOONHUIS met bijbehorende garage en muur werd in 1922 naar tekeningen van de architect A.J. Kropholler als eigen woonhuis gebouwd in Traditionalistische stijl. Het geheel is gelegen in de wijk Clingenbosch op een deel van van de buitenplaats Blankenburg en Voorlinden.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis vanaf een rechthoekige plattegrond, over een bouwlaag opgetrokken in rode handvormsteen onder een samengesteld, deels afgewolfd, rietgedekt zadeldak met rode nokvorsten. Haaks op het bouwvolume dat de afgewolfde kopse gevels naar het oosten (tuinzijde) en het westen (Zijdeweg) gericht heeft, is zuidelijk, een iets langer bouwdeel geplaatst. De dubbele vierruits vensters die het pand bezit zijn onder rollagen geplaatst en zijn op de begane grond voorzien van luiken.

Voorgevel (west) met links de kopse gevel van het oost-west geplaatste bouwdeel. Hierin is de entree geplaatst in een rondboogvormig, terugliggend portiek achter een hardstenen stoepje. De paneeldeur heeft een klein ruitje. Rechts van de entree een driezijdige erker met meerruits vensters in alle zijden onder een overkragend, halfrond, rietgedekt afdak. Op de verdieping van dit geveldeel zijn twee dubbele vierruits vensters geplaatst. In het rechter deel van de voorgevel bevinden zich twee dubbele meerruits vensters. Boven deze gevel is een dakkapel geplaatst met een dubbel meerruits venster.

De zuidelijke gevel is een puntgevel met een venster ter plaatse van de zolderverdieping.

De noordelijke gevel heeft een centraal geplaatste uitbouw op de begane grond met daarin een dubbel meerruits venster onder een houten luifel. In de beide zijgevels van de uitbouw zijn eveneens dubbele meerruits vensters geplaatst. Ter plaatse van de verdieping is een balkon met een gemetselde borstwering gemaakt. Het balkon is toegankelijk via een dubbele, meerruits balkondeur die in een dakkapel met lessenaardak geplaatst is.

De achtergevel is voorzien van dubbele meerruits vensters op de begane grond en de verdieping.

Garage vanaf een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode handvormsteen onder een rietgedekt schilddak met rode nokvorsten. De gevel aan de straatzijde (oost ) heeft een schuivende garagedeur en een venster met tralies. Vanaf de noordelijke, kopse gevel van de garage loopt een gemetselde muur naar het woonhuis. Hierin is, ongeveer halverwege, een houten dubbele deur geplaatst.

Waardering

Het woonhuis met garage en muur uit 1922 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis dat in het kader van grootschalige villabouw op kavels van historische buitenplaatsen, aan het begin van de 20ste eeuw tot stand kwam.

- als ontwerp van een eigen woonhuis in traditionalistische stijl van de architect A.J. Kropholler die een belangrijke rol vervulde in de Nederlandse architectuurgeschiedenis van het begin van de 20ste eeuw.

Het exterieur van het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het woonhuis heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de situering op een hoek, bij de kruising van twee straten in de wijk Clingenbosch.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Kropholler, A.J. ; Zuid-Holland