Wassenaar D 2732
Wassenaar D 3088
Wassenaar D 2811
Wassenaar D 2812
Eikendael 5, 2245 BK te Wassenaar
Eikendael 5 A, 2245 BK te Wassenaar

Inleiding

LANDHUIS genaamd Het Dok met bijbehorende TUIN en TUINHUISJE. Het huis is in 1906-1907 gebouwd in neorenaissancestijl door architect H. van Heeswijk en is gelegen in een bosrijke omgeving langs de Rijksstraatweg. Het tuinhuisje dateert van 1926. De tuin vertoont restanten van een in Gemengde tuinstijl aangelegde tuin met waterpartij.

Omschrijving

Landhuis op samengestelde plattegrond, bestaande uit twee verdiepingen onder een samengesteld schilddak met steekkappen. Dekking van leien in Rijndekking. Gevels opgetrokken in rode baksteen in kruisverband, met natuurstenen speklagen en aanzet-, en sluitstenen in bogen, strekken boven vensters en deuren. Waterlijst die tevens dienst doet als lekdorpel ter hoogte van vensters. Smeedijzeren sierankers. Vensters met schuiframen en diverse vensters met glas-in-lood.

Voorgevel met rechts risalerend geveldeel met trapgevel voor steekkap. Bovenop trapgevel zandstenen leeuw met schild. Op BG een uitgebouwde erker waarboven gemetselde borstwering. In dit geveldeel op de begane grond drie smalle hoge vensters, op verdieping drie venster waarvan middelste samengesteld onder boogvelden. In top driedelig samengesteld venster. In het linker terugliggende geveldeel hetzelfde type vensters.

Rechter zijgevel met ongeveer in het midden een risalerend deel onder steekkap met drie schilden. Hierin op de begane grond twee kleine vensters, op eerste verdieping driedelig samengesteld venster onder boogveld en op twee verdieping rondboogvenster. Links van dit risalerend deel vlak geveldeel met op de begane grond twee deuren met bovenlicht en op verdieping (recht boven deuren) vensters met dubbel bovenlicht onder boogvelden Rechts van risalerend deel vlak geveldeel met op op de begane grond een smalle deur met zijlicht en bovenlichten en op verdieping samengesteld venster onder boogveld.

Achtergevel rechts terugwijkend met op de begane grond een eenlaagse erker, hout met samengestelde vensters over gehele breedte, waarboven balkon met houten balustrade. Op verdieping deuren naar balkon met bovenlicht. In linkergeveldeel op de begane grond driedelig samengesteld venster en op verdieping tweedelig venster met bovenlicht.

Linker zijgevel heeft rechts een risalerend deel met trapgevel, onder steekkap. In dit risalerende deel zowel op de begane grond als verdieping drie smalle hoge vensters, in top een tweedelig venster. In terugliggend geveldeel links hiervan zowel op de begane grond als verdieping drie vensters met bovenlichten. In het dak diverse types dakkapellen.

INTERIEUR. De plategrondindeling is gewijzigd, er zijn echter nog diverse interieuronderdelen aanwezig. Noemenswaard zijn onder meer het trappenhuis en drie marmeren schouwen waarvan een met een schouwstuk.

Het tuinhuisje is gebouwd in 1926 en is op rechthoekige grondslag opgetrokken op stenen voet met gepotdekselde wanden onder een afgerond dak; gekoppelde vensters; veranda.

De tuinaanleg is aangelegd in de Gemengde Tuinstijl met terras en trap geflankeerd door liggende sfinxen.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde.

Het landhuis is van cultuurhistorische waarde vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de landhuisbouw in Wassenaar Het landhuis is van architectuurhistorische waarde vanwege zijn zorgvuldig vormgegeven uiterlijk in neo-renaissancestijl, als voorbeeld van een werk van de architect van Heeswijk.

Het landhuis is tevens redelijk gaaf.

Het landhuis heeft situationele waarde vanwege de ligging langs de Rijksstraatweg in de landgoederenzone van Wassenaar

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis