Wassenaar F 11328
Laan van Koot 20, 2244 AV te Wassenaar

Inleiding

BOERDERIJ 'Het klein hoefijzer' in ambachtelijk-traditionele bouwtrant, daterend ca. 1850, met aangebouwd houten KARNHUIS. Het betreft een kleine boerderij met woongedeelte en driebeukige stal en tegen de langsgevel een aangebouwd karnhuis. De Laan van Koot was oorspronkelijk de toegangsweg tot de boerderij, maar is inmiddels ingebed in een villawijk. Aan de andere zijde is de boerderij anno 1999 nog gesitueerd in de weilanden. Naast het hoofdvolume en parallel eraan staat een schuur, die deels na brand in ca.1950 is vernieuwd. Het hoofdvolume is nauwelijks gewijzigd.

Omschrijving

Langhuisboerderij op rechthoekige plattegrond, onder wolfsdak met overstek over langgevels gedekt met rode Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in kruisverband met strekken boven de vensters en deuren. Aan de noordoost zijde, waar zich het woongedeelte bevindt, is de boerderij onderkelderd. Tegen de zuidoostelijke langsgevel is een houten karnhuis onder tentdak, gedekt met gesmoorde pannen.

In zuidwestelijke kopgevel op begane grond drie opgeklampte houten deuren met vierruits bovenlicht, en op verdieping houten luik. In noordoostelijke gevel een keldervenster en op verdieping een venster. In langgevels 9-ruitsvensters en venster met vaste middenstijl en roedenverdeling, alle voorzien van luiken. De entree bevindt zich in zuidoostelijke langsgevel.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde:

- vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de boerderijbouw;

- vanwege zijn zorgvuldig vormgegeven uiterlijk;

- vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

De boerderij heeft situationele waarde vanwege ligging in de weilanden, en visuele positie die de boerderij inneemt gezien van af de Wittenburgerweg.

De boerderij heeft enige zeldzaamheidswaarde vanwege de aanwezigheid van een karnhuis.