Wassenaar H 909
Schouwweg 106, 2243 BP te Wassenaar

Inleiding

Het WOONHUIS Klein Haesebroek, van het type landhuis met bijbehorende TERRASAANLEG, is gebouwd in 1910 naar ontwerp van de architecten Z. Hoek en J. Th. Wouters in Nieuw Historiserende stijl met elementen uit onder meer de Engelse Landhuisstijl.

In 1917 werd door de architecten J.Th. Wouters en Co Brandes een veranda toegevoegd. Tien jaar later werd een verdieping op de herenkamer, de huidige werkkamer, geplaatst. Aan de westelijke zijde grenst aan het terras een eenvoudige tuin met een geometrische aanleg. Noordelijk van het terras restanten van een duinbosje. De garage met dienstwoning die ten noorden van het huis ligt is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Het terrein waarop het huis gebouwd is, ligt bij de kruising van de Schouwweg en de Stoeplaan en maakt onderdeel uit van het park Groot Haesebroek dat na verwerving in 1904-1908 werd uitgegeven door de Exploitatiemaatschappij Park Groot Haesebroek. De directie bestond uit de bankier Heldring en de architecten Hoek en Wouters die daarnaast een groot deel van de ontwerpen voor de nieuwe te bouwen landhuizen voor hun rekening namen. Het gebied werd met behoud van het oorspronkelijke parkachtige en bosrijke karakter, opgedeeld in ruimte kavels en verkocht aan welgestelden. De architectuur van de villa's die in het park gebouwd werden, was traditioneel van aard en veelal geïnspireerd op de Engelse landhuizen.

Omschrijving

Tweelaags landhuis opgetrokken in gepleisterde baksteen vanaf een ongepleisterde plint met een natuurstenen dekplaat. Het pand bestaat uit diverse, samengestelde bouwvolumes onder met leien gedekte (Maasdekking) schilddaken. Langs de dakranden is een uitkragende bakgoot aangebracht. De puntgevels hebben zandstenen schouderstukken. Op het dak staan decoratief uitgemetselde schoorstenen.

In de gevel aan de oostzijde is de entree geplaatst. In het centraal geplaatste bouwvolume bevindt zich in de rechter zijde de ingang onder een als luifel dienend balkon dat steunt op gecanneleerde, natuurstenen zuilen en pilasters. De borstwering van het balkon is aan de voorzijde bekleed met natuursteen. De tweedelige paneeldeur heeft kleine sierroosters en een vierlicht bovenlicht met glas-in-lood. Links naast de entree een smal meerruits venster met luik. Op de verdieping zijn verschillende meerruits vensters geplaatst en drie dakkapellen met meerruits vensters. Het rechter deel van deze gevel is een haaks op het hoofdvolume geplaatst bouwdeel. In de oostelijke gevel is hierin op de begane grond een meerruits vensters met luiken en op de verdieping een driedelig, meerruits venster geplaatst. Links van de entree een eenlaagse uitbouw onder een driezijdig schilddak. In de voorzijde zijn hierin vier geschakelde zesruits vensters geplaatst met luiken. Daarnaast een deur met vierruits venster.

In de linker zijgevel (zuid) is ter plaatse van de eenlaagse uitbouw een meerruits venster met luiken geplaatst. Centraal voor deze gevelzijde een risalerend bouwdeel onder een steekap met op de begane grond een venster onder een dubbel vierruits bovenlicht en op de verdieping een dubbel zesruits venster. Links daarvan, in de oksel van het risaliet, een eenlaagse aanbouw onder een driezijdig schilddak voorzien van grote meerruits vensterpartijen en een dubbele glasdeur. De achtergevel (west) bezit een halfronde veranda met in de zijwanden meerruits vensterpartijen. Daarachter grote vensterpartijen en glazen terrasdeuren. Het halfronde balkon op de verdieping heeft houten balusters en is toegankelijk via drie dubbele deuren met meerruits vensters. Rechts naast de veranda bevindt zich een haaks op het hoofdvolume geplaatst bouwdeel onder een steekkap. Op de begane grond en de verdieping is hierin een samengestelde vensterpartij onder een meerruits bovenlicht geplaatst. In de top een dubbel zesruits venster. Links naast de veranda een teruggezet, dwarsgeplaatst bouwdeel waarin aan de westzijde op de begane grond en de verdieping samengestelde vensterpartijen geplaatst zijn.

De noordelijke gevel bezit een kleine erkervormige uitbouw, verder op de begane grond en de verdieping diverse eenvoudige vensters.

INTERIEUR. De oorspronkelijke indeling van het landhuis is gehandhaafd. Via een tochtportaaal met marmeren vloer en lambrisering betreedt men de hal die eveneens met marmer is uitgelegd. De houten lambrizering heeft ter plaatse van de togen, die het centrale gedeelte van de hal markeren, gecanelleerde pilasters. Trappenhuis met lambrisering, scheluwe trap met gesneden balustrade, traplicht met glas-in-lood. Eetkamer met houten lambrisering, deuromlijstingen, balkenplafond en inbouwkasten, eikehouten schouw met betegelde haard.

Serre met geprofileerd plafond en uitgemetselde, met natuurstenen blokken gedecoreerde fontein. Herenkamer met eikehouten lambrisering, inglenook, balkenplafond op consoles en deuromlijstingen. Studeerkamer met kooflijst.

Aan de achterzijde grenst het huis aan een gemetseld terras; in het lagere gelegen gazon een rechthoekige gemetselde vijver.

Waardering

Landhuis Klein Haesebroek met bijbehorend interieur en terrasaanleg uit 1910 van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws landhuis in Nieuw Historiserende stijl, kenmerkend voor het oeuvre van het architectenbureau van Hoek en Wouters en de ontwikkeling van Wassenaar tot villadorp.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en bezit enkele oorspronkelijke interieuronderdelen uit de bouwtijd.

Het landhuis heeft als onderdeel van het villapark Groot Haesebroek ensemblewaarde en is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Schouwweg en de Stoeplaan.

Brandes, J.J. ; Zuid-Holland
Hoek, Z. ; Zuid-Holland