Wassenaar F 7756
Van der Oudermeulenlaan 20, 2243 CS te Wassenaar

Inleiding

LANDHUIS in Engelse landhuisstijl van architect J.T. Wouters, daterend uit 1920. Het huis is gesitueerd aan de rand van een bos met vrij zicht over weilanden.

Omschrijving

Vrijstaand landhuis op rechthoekige plattegrond, onder rietgedekt schilddak met steekkappen, bestaande uit begane grondlaag en een deels in de kap verwerkte verdieping. Rode nokvorsten als afsluiting van het dak.

Voorgevel is langsgevel met rechts een verhoogd geveldeel waarboven een steekkap. Op eerste verdieping samengesteld vierdeling venster met roedenverdeling in verticaal dakschild. Op BG eveneens samengesteld vierdelig venster met roedenverdeling. Links van dit geveldeel de ingangspartij, bestaande uit dubbele deur met zijlichten in uitstekend eenlaags deel met houten lijst. Op verdieping dakkapel. Links daarvan een verhoogd geveldeel waarboven een steekkap, met op eerste verdieping een buitenkamer. Op de begane grond een samengesteld vierdelig venster met roedenverdeling. Links daarvan een iets terugliggend geveldeel met enkelvoudig venster met roedenverdeling.

Tegen rechterzijgevel een uitgemetselde schoorsteen, die trapsgewijs teruggemetseld wordt, en boven de dakrand uitkomt.

Achtergevel met rechts eenlaags geveldeel met erboven in verticaal dakschild verwerkt dubbel venster met roedenverdeling. Links daarvan een risalerende tweelaags geveldeel met topgevel, onder steekkap. In dit geveldeel op de begane grond en eerste verdieping vierdelig samengesteld venster met roedenverdeling in top een ovaal venster. Links daarvan een eenlaags uitgemetseld deel met terugliggende ingang en klein dubbel venster. Links daarvan een eenlaags geveldeel met driedelig samengesteld venster. De hoek naar de zijgevel is afgeschuinde. Hierin een deur met boven- en zijlichten met roedenverdeling. Erboven een dubbel venster met roedenverdeling in dakschild.

Op de zolderverdieping diverse dakkapellen met vensters met roedenverdeling.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde:

- vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de landhuis- en villabouw in Wassenaar;

- vanwege zijn zorgvuldig vormgegeven uiterlijk in de Engelse landhuisstijl, als voorbeeld van een werk van de architect J.T. Wouters;

- vanwege de herkenbaarheid en gaafheid;

Het landhuis heeft beeldbepalende situationele waarde vanwege de ligging bij het landgoed Rust en Vreugd.

Wouters, Th. ; Zuid-Holland