Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524690
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Watertoren
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 februari 2003
Kadaster deel/nr: 
15004/152
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Venlo
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Tegelen
X-Y coördinaat: 
208560 - 372591

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In het buitengebied van de gemeente Venlo bevindt zich een achtzijdige watertoren. De watertoren werd ontworpen door ir. Noorman uit Amersfoort en werd gebouwd in 1938. Bij een renovatie in 1986 werden alle vensters vervangen door aluminiumkozijnen met gewapend glas. Poort aan de straatzijde. De toegepaste bouwstijl is Traditionalisme. Het nabijgelegen waterstation valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Vrijstaande achtzijdige watertoren. De toren is geheel in gewapend beton uitgevoerd; hoogte boven maaiveld is 33 meter; en een diameter van 8 meter. De toren telt zeven bouwlagen. De ingang bevindt zich aan de noordzijde. Rechthoekige dubbele deur met drie treden. Aan weerszijden van de deur een pilastervormige geveldeel met console. De watertoren is rondom aan de bovenzijde van de eerste bouwlaag voorzien van een betonnen luifel. In de eerste bouwlaag in elke gevelzijde een rechthoekig venster. In de tweede tot en met de zesde bouwlaag in de afgeschuinde hoekdelen een smal hoog venster. In de zevende bouwlaag een kruisvormig en enkele rechthoekige vensters. Aan de onderzijde van de zevende bouwlaag eveneens rondom een betonnen luifel. De dakrand is bekleed met karamisch materiaal. Het platte dak is bekleed met dakleer. Van het interieur is onder het volgende van belang. Interieur begane grond: betonnen kolommen; op de wanden zijn de afdrukken van de bekisting zichtbaar; de betonnen trappen naar het waterreservoir ook in beton uitgevoerd. In 1985 werd het waterreservoir van een kunststof deksel voorzien m.n. om te voorkomen dat uitwerpselen van duiven e.d. in het water zouden komen. Aan de straatzijde een poort bestaande uit vier betonnen kolommen met daartussen een groot dubbel smeedijzeren hekwerk met aan weerszijden een kleiner hekje.

Waardering

De watertoren met poort aan de straatzijde bij Egypte is van algemeen belang en bezit cultuurhistorische waarde met name economisch-historische waarde wegens het belang als onderdeel van de watervoorziening van Tegelen. De watertoren bezit architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwstijl en als voorbeeld van het oeuvre van architect Noorman en vanwege het grotendeels gave interieur. De watertoren is tevens van algemeen belang vanwege de situering in het buitengebied van Tegelen, vanwege de algehele gaafheid en typologische zeldzaamheid.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEgypte285932 NCTegelen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
TegelenB4931

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19381938exactvervaardiging