Tegelen B 4543
Bij Kerkhoflaan 10 C, 5931 LN te Tegelen

Inleiding

Familiegraf Teeuwen, 1930, bestaande uit een betonnen grafkelder met een sobere bakstenen bovenbouw. Gerealiseerd naar een ontwerp van architect Jacq. Grubben te Blerick, in opdracht van voornoemde familie, welke bekend is als fabrikantenfamilie in de keramische industrie. Het familiegraf is gesitueerd aan het centrale pleintje in de aanleg van de begraafplaats aan de Kerkhoflaan, onmiddellijk rechts van de aansluiting van de hoofdlaan op voornoemd pleintje.

Omschrijving

Het familiegraf Teeuwen heeft een in hoofdvorm trapeziumvormige plattegrond. De ondergrondse grafkelder is uitgevoerd in beton, de bovenbouw in donker getinte baksteen van aanzienlijk formaat. Het muurwerk heeft een bovenafdekking in de vorm van rollagen. In het bakstenen muurwerk zijn rijkelijk rode keramische ornamenten aangebracht, met kruismotieven en Christus-monogram. De bakstenen bovenbouw kenmerkt zich door een symmetrische spiegeling ten opzichte van de midden-as. De bakstenen bovenbouw bestaat uit een ommuring, waartegen aan de binnenzijde trapsgewijs in hoogte oplopende bloembakken zijn geplaatst. De licht geboogde, trapsgewijs oplopende bakstenen achterwand wordt bekroond door een zeshoekige betonsteen met mozaïek en Christushoofd, voorzien van twee tekstbanieren: Lieve Jezus/Barmhartigheid. Centraal in de achterwand van de bakstenen bovenbouw een dubbele rechthoekige ijzeren toegangsdeur naar de grafkelder, geplaatst onder een zware betonnen latei. De grafkelder heeft een centrale middenruimte met een breedte van ca. 4 meter. Tegen de achterwand een centraal geplaatste trap, met aan weerszijden vier nissen in elk van de drie verdiepingen. Aan de overzijde van de centrale middenruimte 14 nissen in elk van de drie verdiepingen. De constructies in de grafkelder zijn uitgevoerd in beton.

Waardering

Het familiegraf Teeuwen is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere funeraire uiting van het belang en de betrokkenheid van de familie Teeuwen bij de sociaal-economische ontwikkeling van Limburgse Maasvallei vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw. De familie Teeuwen is de grondlegger van een aanzienlijke keramische industrie, die vanwege de specifieke bodemgesteldheid verbonden is aan de gemeente Tegelen. De architectuurhistorische waarden van het graf zijn bescheiden. De situering van het familiegraf aan het centrale plein van de begraafplaats, in de nabijheid van een aantal andere fabrikantengraven, onderstreept het belang van dit bouwwerk. Het familiegraf Teeuwen verkeert in gave staat. Tenslotte is bij deze vorm van funerair erfgoed sprake van een aanzienlijke typologische zeldzaamheidswaarde.

Grubben, J. ; Limburg