Tegelen B 4543
Bij Kerkhoflaan 10 C, 5931 LN te Tegelen

Inleiding

Familiegraf Cremers-Kurstjens, 1923. Het graf is gesitueerd onmiddellijk ter rechterzijde van de hoofdlaan in de aanleg van de begraafplaats, nabij het centrale pleintje.

Omschrijving

Het familiegraf Cremers-Kurstjens heeft een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond en is in dwarsrichting op de hoofdlaan van de begraafplaats geprojecteerd.

De ombouw van het graf is uitgevoerd in een klein formaat gele geglazuurde baksteen en is voorzien van een hoog opgetrokken achterwand. De blinde achterzijde van deze wand is opgetrokken in ongeglazuurde rode baksteen. Rode keramische reliëfs en ornamenten. Tegen de achterwand is een rood keramisch reliëf geplaatst met voorstellingen van een engel en een overledene die zijn armen uitstrekt naar een Christusfiguur die de overledene zegent. Aan de bovenzijde van het reliëf de tekst "komt tot mij", aan de onderzijde "gezegenden mijns vaders". De achterwand wordt bekroond door een klein tympaan in rode keramiek, gedragen door een zware betonlatei. Op het bakstenen sokkel vóór de achterwand, een rood keramisch tekstreliëf met het opschrift "Hier rusten de afgestorvenen der familie Karel Cremers Kurstjens". Aan weerszijden van de achterwand twee rode keramische klauwstukken, op de hoeken aan de achterzijde van de lage bakstenen ombouw twee duiven in keramiek. Aan de voorzijde van de bakstenen ombouw twee bakstenen kolommen met een rode keramische afdekking voorzien van een kruismotief. Aan de binnenzijde van de bakstenen ombouw, die aan de voorzijde een opening heeft, bevinden zich enkele lage bloembakken.

Waardering

Het familiegraf Cremers-Kurstjens is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere funeraire uiting van het belang en de betrokkenheid van deze familie bij de sociaal-economische ontwikkeling van de Limburgse Maasvallei vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw en van Tegelen in het bijzonder. De architectuurhistorische waarden van het familiegraf zijn aanzienlijk vanwege de evident met de Tegelse industrie samenhangende materiaaltoepassing en de karakteristieke ornamentiek.

De situering van het familiegraf aan de hoofdlaan, nabij het centrale plein van de begraafplaats en in de nabijheid van een aantal fabrikantengraven, onderstreept het belang van dit object. Het familiegraf Cremers-Kurstjens verkeert in gave staat. Tenslotte is bij deze vorm van funerair erfgoed sprake van een aanzienlijke typologische zeldzaamheidswaarde.