Tegelen B 4543
Bij Kerkhoflaan 10 C, 5931 LN te Tegelen

Inleiding

Familiegraf C. Laumans-Gitmans, 1921. Het graf is gesitueerd ter linkerzijde van de hoofdlaan (vak 9) in de aanleg van de begraafplaats aan de Kerkhoflaan.

Omschrijving

Grafmonument in zachtrode tufsteen. Centraal geplaatst bronzen H.Hartbeeld in een licht getoogde tufstenen nis. Tegen de achterwand van de nis een blauw mozaïek met een gouden kruismotief. In de sluitsteen van de nis het Alpha-Omega-monogram. Op de sokkel van het H.Hartbeeld een bronzen plaquette "Rustplaats der familie C. Laumans-Gitmans", op het muurwerk van de nis twee bronzen reliëfs. Aan weerszijden van deze nis twee lagere tufstenen zijpanelen - voorzien van diverse grafschriften - waarnaast hoekzuilen zijn geplaatst. Deze zuilen dragen een betonnen bovenafdekking met bolornamenten. Op de sokkels voor de hoekzuilen twee kunststenen engelen. Afscheiding van tufstenen blokken, afgewisseld met korte pilasters voorzien van een decoratieve bovenafdekking.

Waardering

Het familiegraf Laumans-Gitmans is van cultuurhistorische waarde en vertegenwoordigt algemeen belang als bijzondere funeraire uiting van het belang en de betrokkenheid van deze familie bij de sociaal-economische ontwikkeling van de Limburgse Maasvallei vanaf het derde kwart van de negentiende eeuw en van Tegelen in het bijzonder. De architectuurhistorische waarden van het familiegraf zijn aanzienlijk vanwege de materiaaltoepassing en de karakteristieke vormgeving. De situering van het familiegraf aan de hoofdlaan van de begraafplaats onderstreept het belang van dit object. Het graf verkeert in gave staat. Tenslotte is bij deze vorm van funerair erfgoed sprake van een aanzienlijke typologische zeldzaamheidswaarde.