Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524721
Complexnummer
524718 - Frederik Hendrik Kazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82755/82
Kadastrale aanduiding
Venlo O 2093
Kazernestraat 10, 5928 NL te Venlo

Omschrijving

Inleiding

Het gebouw van de Medisch Geneeskundige Dienst, gebouw W, had oorspronkelijk de functie van hospitaal voor verpleging van zieke militairen. Thans is nog een gedeelte van het gebouw in gebruik voor medische zorg een ander deel wordt gebruikt door de Koninklijke Marechaussee. Het gebouw is in de noordwesthoek van het kazerneterrein gesitueerd. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langwerpige veelhoekige plattegrond, telt een deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met wolfsdaken met Hollandse pannen en platte daken. Rechthoekige vensters met bovenlichten, deels met kleine roedeverdeling. Rechthoekige houten deuren. Hardstenen dorpels en lateien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Het gebouw heeft een vrijwel symmetrisch ingedeelde voorgevel. Het hoofdgebouw telt twee bouwlagen plus dakverdieping en wordt afgedekt met een wolfsdak. Het middendeel van de voorgevel springt vooruit en loopt uit in een topgevel onder wolfseinde. Dit vooruitspringend middendeel heeft in de eerste bouwlaag een portiek met een rondboogvormige toegang in hardsteen. Aan de bovenzijde van de boog het wapen van de Koninklijke Marechaussee. In het portiek een toegangspui van omstreeks 1970 met een dubbele deur en zij- en bovenlichten met roedeverdeling. Aan weerszijden van het portiek een rechthoekig venster met bovenlicht met roedeverdeling. In de tweede bouwlaag vier rechthoekige vensters en in de topgevel twee rechthoekige vensters van een kleiner formaat. In de voorgevel van het terugliggend bouwdeel aan weerszijden van het middendeel in de eerste en tweede bouwlaag drie rechthoekige vensters. Op beide dakvlakken een dakkapel met zadeldakje en houten naald. Aan weerszijden van het hoge middendeel uitbouwen in een bouwlaag met plat dak. In deze uitbouwen rechthoekige vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. In de kopgevel van de eenlaagse uitbouwen een rechthoekige dubbele deur met bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan weerszijden van deze deuren twee kleine venstertjes. Aan het einde van de uitbouwen aan beide zijden van de hoofdbouw een voormalige woning in een bouwlaag met een wolfsdak. De voormalige woningen tellen in de lange gevels zeven vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. De voormalige woning aan de rechterzijde is aan de zuidgevel voorzien van een erker met plat dak, dubbele terrasdeuren en vensters met bovenlichten met kleine roedeverdeling. De achtergevel, binnenplaatszijde, van het hoofdgebouw is voorzien van een haakse uitbouw in een bouwlaag met plat dak. Halverwege deze uitbouw een hoog doorlopend vierkant schoorsteenkanaal. In deze uitbouw rechthoekige vensters en deuren met bovenlichten. In de achtergevel van de hoofdbouw in de eerste bouwlaag rechthoekige vensters en deuren. In de tweede bouwlaag rechthoekige vensters van verschillend formaat, deels per twee of per drie onder doorlopend latei. In de achtergevel van de eenlaagse uitbouw aan de linkerzijde van de hoofdbouw rechthoekige vensterkozijnen van omstreeks 1970. De hoofdstructuur van het interieur is grotendeels in tact; enkele rondbogen op eenvoudige pilasters; authentiek trappenhuis in de hoofdbouw met smeedijzeren leuningen en houten handlijsten. Uitmonstering van het interieur omstreeks 1970 grotendeels gemoderniseerd.

Waardering

Het voormalig hospitaalgebouw van de Frederik Hendrik kazerne bezit als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistoriche waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair-utilitaire gebouwen. Het gebouw bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524718. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Militair ziekenhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1914
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Genie te Nijmegen ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur