Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524723
Complexnummer
524718 - Frederik Hendrik Kazerne
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82756/135
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Venlo O 2370
Venlo O 2371
Garnizoenweg 17, 5928 NA te Venlo

Omschrijving

Inleiding

Omstreeks 1914 gebouwd voormalig exercitiegebouw thans garageloods (V) van de Frederik Hendrik kazerne te Blerick Het gebouw is aan de noordwestzijde van het kazerneterein gesitueerd. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme. Omstreeks 1970 werd het gebouw gerenoveerd.

Omschrijving

Het voormalig exercitiegebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt door een zadeldak met Hollandse pannen. Rechthoekige houten vensters met ramen met kleine roedeverdeling. Twee grote rechthoekige poorten van omstreeks 1970. De plint is geaccentueerd met een band hardsteen. De kopgevel aan de zijde van het exercitieterrein heeft een symmetrische indeling. In het midden van de kopgevel een grote garagepoort met vierdelig bovenlicht met kleine roedeverdeling. Aan weerszijden van de garagepoort een hoog rechthoekig vierdelig vensterkozijn met kleine roedeverdeling. Helemaal rechts en helemaal links in de kopgevel een kleiner rechthoekig vierdelig vensterkozijn met kleine roedeverdeling. De kopgevel wordt door vier lisenen in vijf gevelvlakken ingedeeld. Deze gevelvlakken hebben aan de bovenzijde getrapte vleilagen als versiering. De rechter- en linkerzijgevel telt negen traveeën. In de linkerzijgevel is in de travee uiterst rechts het oorspronkelijke venster omstreeks 1970 vervangen door een dubbele deur. Alle vensters hebben een kleine roedeverdeling. Dakgoot op houten klossen. In de rechterzijgevel is in de travee uiterst links het oorspronkelijk venster omstreeks 1970 vervangen door een dubbele deur. De kopgevel aan de achterzijde van het voormalig exercitiegebouw heeft eenzelfde indeling als de kopgevel voorzijde. Het interieur bezit de oorspronkelijke stalen spantenconstructie.

Waardering

Het voormalig exercitiegebouw van de Frederik Hendrik kazerne bezit als onderdeel van het kazernecomplex cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van militair-utilitaire gebouwen. Het gebouw bezit ensemblewaarden als onderdeel van het kazernecomplex en door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het gebouw is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524718. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Excercitieloods

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1914
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Genie te Nijmegen ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur