524731 - Waterleidingcomplex
Zwarteweg 2, 5915 XE te Venlo

Inleiding

Waterleidingpompstation als onderdeel van waterleidingcomplex op rechthoekig grondvlak in dwarsrichting achter rooilijn aan de Zwarteweg te Venlo. Het complex ligt direct aan de voet van de steilrand, iets ten noordoosten van het pompgebouw liggen ook de twee dienstwoningen van het voormalige waterleidingcomplex, eveneens aan de voet van de steilrand. Het pompstation is gebouwd in 19de eeuwse traditionele stijl, met reminicenties aan de Neogotiek en de Neorenaissance.

Reeds in 1927 werden de stoommachines verwijderd en in 1930 werd de bijbehorende schoorsteen afgebroken. Na de ingebruikname van het nieuwe waterleidingstation op de Grote Heide in 1955 raakte het complex in onbruik. Vanaf 1962 wordt het pompstation verhuurd. Ten behoeve van de (huidige) verenigingsfunctie zijn aan de zuidgevel ruimtes toegevoegd en zijn aan de westkant intern een aantal ruimtes toegevoegd op de begane grond en op de verdieping.

Omschrijving

Eenlaags pompgebouw in dwarsrichting onder zadeldak gedekt met kruispannen. Het pompgebouw was een grote hal van 12 bij 22 meter. Het heeft een bakstenen plint met een opstand van rode machinale baksteen met metselwerk in kruisverband. Geprofileerd decoratief metselwerk onder de dakrand. De voor- en achtergevel zijn de meest in het oog springende delen van het gebouw vanwege de uitkragende en geprofileerd aangezette trapgevels, welke in beide geveldelen rusten op twee kleine hoekpilasters met hardstenen kapitelen. De trapgevels hebben een hardstenen afdekking en kennen in de top twee doorgeschoten pilasters welke een hardstenen boldecoratie dragen. Alle gevelwanden waren voorzien van een segmentbogenstructuur met hardstenen sluitstenen en aanzetstenen. Daaronder een gebogen strek in verdiepte gevelvlakken. De segmentbogen lopen uit in kolommen. In de verdiepte gevelvlakken zijn veel gevelopeningen dichtgemaakt en/of juist geopend. In de voorgevel vermeldt een gevelsteen de opdrachtgever en de aannemer: "Waterleiding; geopend den 4 februari 1889 door den burgermeester van Venloo, Ch. Houben. Gebouwd voor de Waterleiding Exploitatiemaatschappij te Rotterdam, door de firma van Wijk & Hoogendijk en Ir. Keuller". Boven deze gevelsteen bevindt zich nog een rond venster met hardstenen sluitsteen.

Waardering

Het waterleidingpompgebouw is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de groei van de zorg voor de levering van schoon drinkwater en tevens als voorbeeld van de technische en typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de drinkwatervoorziening. Het heeft architectuurhistorisch belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek. Het object heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere en functionele situering nabij de steilrand en de nog andere aanwezige relicten van het waterleidingcomplex. Het waterleidingpompgebouw is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid en is tamelijk gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf waterleidingpompstation

19e eeuws traditioneel, invl. Neorenaissance en Neo-Gotiek