Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
524739
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 februari 2003
Kadaster deel/nr: 
82750/190
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Limburg
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Venlo
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Venlo
X-Y coördinaat: 
209912 - 376093

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Halfvrijstaand herenhuis in de noordelijke straatwand van de Goltziusstraat. Het woonhuis werd gebouwd in 1898 in de stijl van het Traditionalisme met elementen van het Eclecticisme. In 1927 werd het pand aan de achterzijde verbouwd naar ontwerp van architect H. Rijven.

Omschrijving

Het halfvrijstaand herenhuis telt twee bouwlagen plus dakverdieping onder een schilddak met mMuldenpannen. Rechthoekige vensters en deuren deels met bovenlichten met glas-in-lood. Het gebruikte bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Symmetrische indeling voorgevel. De vensters hebben een doorlopende hardstenen dorpel en aan de bovenzijde een segmentboogvormig vulstuk met hierin decoratief metselwerk. Aan de benedenzijde van de vensters in de eerste bouwlaag rechthoekige vlakken met decoratief metselwerk. Aan de straatzijde vier kleine keldervenstertjes.

Tussen de eerste en tweede bouwlaag een waterlijst. Middendeel voorgevel uitlopend in een trapgevel met aan weerszijden een kleine pijler met bolbekroning. In de trapgevel een venster met aan de benedenzijde een stucwerk ornament. Dakgoot op klossen. Een terugliggende uitbouw in de linkerzijgevel over twee bouwlagen. In de voorgevel van deze uitbouw bevindt zich de voordeur onder een houten luifel met smeedijzeren ophanging. De voordeur is niet authentiek. De voordeur heeft vier hardstenen treden. De voordeur is voorzien van zij- en bovenlichten. Boven de voordeur in de tweede bouwlaag een gestucte cartouche met hierin het jaartal 1898. Tegen de linkerzijgevel van de uitbouw in de eerste bouwlaag een aangebouwd muurtje met kleine poort. In de linkerzijgevel in de eerste bouwlaag twee rechthoekige vensters van verschillend formaat. Hiertussen twee smalle hoge venstertjes. Tussen de eerste en tweede bouwlaag doorlopende dubbele waterlijst. In de tweede bouwlaag drie rechthoekige vensters van verschillend formaat. Aan de achtergevel in de eerste bouwlaag aan de linkerzijde een serre in een bouwlaag met plat dak. Houten vensterpui op een bakstenen basement. Terrasdeur van omstreeks 1970. Aan de rechterzijde sluit deze serre aan op een iets hogere uitbouw aan het rechterdeel van de achtergevel, eveneeens met plat dak. Geheel rechts in de uitbouw aan de achtergevel een deur met bovenlicht en zijlicht. Hier eveneens een uitbouw met plat dak. In de tweede bouwlaag van de achtergevel aan de linkerzijde een driedelig segmentboogvormig venster met bovenlichten. In het middendeel van de tweede bouwlaag een kleiner segmentboogvormig venster. In het rechterdeel van de achtergevel een dubbele balkondeur met segmentboogvormig glas-in-lood bovenlicht. In het dakvlak twee dakkapellen.

De structuur van het interieur en de uitmonstering zijn grotendeels in tact. De kleine hal achter de voordeur heeft grote marmeren vloertegels met zwarte natuursteen randen. Eenvoudige stucwerk plafondornamenten. In de grote hal met trappenhuis grote grijs marmeren vloertegels; authentiek houten paneeldeuren met diamantkoppen; naast de trap gestucte pilasters met hierin bloemornamenten; stucwerk plafondornamenten. In de grote kamer aan de straatzijde gestucte kooflijsten; in de hoeken plafondornamenten. In de kleine kamer aan de straatzijde rijk geornamenteerde stucwerk plafondornamenten; houten paneeldeuren. Tussen de grote kamer en de kamer en suite een niet authentieke tussenwand. In de kamer en suite een groot stucwerk plafondornament; gestucte kooflijsten; schuifdeuren naar de serre. Op de verdieping zijn tussen de voormalige slaapkamers enkele wanden verwijderd. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd: kelders met troggewelven.

Waardering

Het voormalig herenhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling binnen het voorname wonen in de tweede helft van de 19de eeuw. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het pand voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het rijke interieur. Het pand is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van ex- en interieur.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaGoltziusstraat335911 ATVenlo

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
VenloI6907

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

19e eeuw traditioneel

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18981898exactvervaardiging