Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524748
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82753/6
Kadastrale aanduiding
Venlo A 5802
Tegenover Wilhelminapark 12, 5911 ED te Venlo

Omschrijving

Inleiding

Fontein in sleutelgatvormige vijver in de parkaanleg van het Wilhelminapark. De fontein is in 1921 vervaardigd naar ontwerp van architect Michel de Klerk in de stijl van de Amsterdamse School, ter vervanging van de oorspronkelijke rotsfontein uit 1892.

Omschrijving

De uit koper vervaardigde fontein rust op een rechthoekig basement, welk aan weerszijden is afgerond. Aan de voet van het object staat de tekst: "Aan burgermeester van Rijn, 1921, door de Venlosche Burgerij". Op de fontein zijn sculpturen aangebracht, welke zijn vervaardigd door Hildo Krop.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de stichting van villaparken vanaf het einde van de 19e eeuw. Het object heeft architectuurhistorische waarde als bijzonder ornament in de parkaanleg en als specimen van het oeuvre van architect Michel de Klerk. Het object heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, het villapark, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Fontein (L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Klerk de, M. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur