Wilhelminapark 18, 5911 ED te Venlo

Inleiding

Vrijstaande villa gebouwd in 1909 naar een ontwerp van architect Henri Seelen. Opdrachtgever was dhr. L. Rieter. De villa heette oorspronkelijk Villa Paulina. Een van volgende eigenaren bedacht de naam Villa Kakelhof. Omstreeks 1953 werden enkele verbouwingen doorgevoerd: in het souterrain kwam een nieuwe betonvloer; enkele plafonds werden verlaagd; in de linkerzijgevel werd een venster dichtgezet; in de rechterzijgevel werd een venster toegevoegd; uit de vensters werden de bovenlichten verwijderd.

Omschrijving

Vrijstaande villa op een rechthoekig grondplan in twee bouwlagen met souterrainverdieping. De villa heeft een wolfdak met Tuiles du Nord. Het toegepaste bouwmateriaal is rode baksteen met gele speklagen; metselwerk in kruisverband. Segmentboogvormige houten vensters; rechthoekige erkervensters. Hardstenen dorpelstenen. Rechterdeel voorgevel springt vooruit en loopt uit in een topgevel met een houten kap op consoles. Houten kap met elementen Chaletstijl; kap bekroond met nokpion. Het vooruitspringend geveldeel is in de eerste bouwlaag voorzien van een vierkante erker met schilddak. De plint van de erker en het souterraingedeelte zijn bekleed met natuursteen. Het topgevelvenster heeft een rondboogvormig bovenlicht. Dit topgevelvenster heeft aan de benedenzijde een gevelvlak met de naam KAKELHOF en decoratief metselwerk. Terugliggend deel van de voorgevel met hoge geprofileerde plint en keldervensters in een gedeeltelijk hardstenen vensterlijst met een segmentboog. Dakgoot op houten consoles. In het voorgeveldakvlak twee kleine dakkapellen met schilddakjes met pannen en nokpion. Middendeel van de rechterzijgevel springt iets vooruit. In dit geveldeel een dubbele deur met driedelig bovenlicht. Dit geveldeel is voorzien van een vooruitspringende dakgoot. Rechts van deze deur twee smalle vensters. Boven de deur in de tweede bouwlaag een venster. In de eerste bouwlaag werd omstreeks 1953 een venster toegevoegd. In de linkerzijgevel werd omstreeks 1953 in de eerste bouwlaag een venster dichtgezet. Een segmentboogvormig souterrainvenster. In het middendeel van de linkerzijgveel een geprofileerd schoorsteenkanaal. In de topgevel aan weerszijden van dit schoorsteenkanaal een klein venster. Het linkerdeel van de achtergevel springt vooruit en loopt uit in een topgevel. De topgevel heeft een houten kap met licht overstek op houten consoles en nokpion. De achtergevel heeft op het uitgebouwde souterrain een groot terras. Aan de rechterzijde is dit terras vijfzijdig en voorzien van een balustrade. In het middendeel van de achtergvel een toegangstrap met borstweringen en onderaan voorzien van een smeedijzeren hekje in Art Nouveau. De vensters en deuren van de souterrainverdieping zijn niet authentiek. De terraspui in de achtergevel van de woning is van omstreeks 1970. In de achtergevel een segmentboogvormige deur en venster. Boven de deur een driedelig trappenhuisvenster. In de topgevel een rondboogvormig venster en een rechthoekig venster met een rondboogvormig bovenlicht. In het dakvlak een kleine dakkapel met schilddakje met pannen en nokpion. Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. De structuur van het interieur is vrijwel in tact. De vestibule beschikt over de authentieke marmeren vloerplaten, marmeren lambriseringen en stucwerk op het plafond in florale Art Nouveau-stijl. De authentieke eikenhouten trap heeft een bijzondere detaillering met -eveneens- florale Art Nouveau-motieven. In het trappenhuis, halverwege de begane grond en eerste verdieping, bevindt zich een drieruits glas-in-loodvenster met zonnebloemmotieven. De vestibule geeft toegang tot de warande, de zitkamer en de salon. De vloer van de zitkamer en van de salon zijn uitgevoerd in parket. Beide, aan elkaar grenzende vertrekken, hebben op het plafond een sierrand van Art Nouveau-stucwerk. De zitkamer heeft een zwartmarmeren schouw met stookplaats van zwart-witte geblokte marmeren tegels. De warande (eetkamer) heeft een stucwerkrozet en een bijzondere Art Nouveau tegelvloer in geelrode en blauwgroene kleurstelling en palmetmotieven. Het souterrain beschikt over de originele zwart-wit geblokte plavuizen. Een vertrek aan de voorzijde van souterrain heeft een zwart-witte plavuizenvloer met eenvoudige florale motieven. Op de verdieping zijn de paneeldeuren behouden.

Waardering

De vrijstaande villa is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stedelijke expansie aan het eind van de 19de eeuw in het algemeen en het ontstaan van villaparken in het bijzonder. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische, typologische en geografische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden vanwege de esthetische kwaliteiten van het architectonisch ontwerp in combinatie met enkele opmerkelijke details: de houten hoefijzervormige kroonlijst, de verfijnde detailleringen en de diverse bewaard gebleven elementen in het interieur. Tevens is het van bijzonder belang in het oeuvre van Henri Seelen. Het heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van het villapark, te midden van andere historische villa's met bijhorende parkaanleg. Tenslotte is het object van belang wegens de gaafheid van het exterieur en interieur en de relatieve architectuurhistorische zeldzaamheid.

invloeden van chaletstijl

Seelen, H. ; Limburg