Hertog Reinoudsingel 156, 5913 XH te Venlo

Inleiding

Moderne stadsvilla op vierkant grondvlak achter rooilijn aan de Hertog Reinoudsingel te Venlo. Het pand heeft aan de straatzijde een erfscheiding bestaande uit een laag bakstenen muurtje. Het pand is in 1936 door architect P. Leusen in de stijl van het Nieuwe Bouwen gebouwd en vormt daarmee een bijzondere realisering in zijn oeuvre. Tevens was het de eerste betonconstructie in Venlo. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre de toenmalige docent van P. Leusen in Tilburg, architect W.M. Dudok, betrokken is geweest bij diens ontwerp.

Het pand heeft nadien veel wijzigingen en verbouwingen gekend. Reeds enkele jaren na de oplevering werd de loggia in de derde bouwlaag van de achtergevel dichtgemaakt vanwege de overlast van vocht. Rond 1975 is er aan de voorzijde een kleine aanbouw (garderobe) gerealiseerd. Rond diezelfde tijd werd er aan de achterzijde een grote opslag aangebouwd, ten behoeve van de kantoor annex bedrijfsfunctie die het pand op dat ogenblik vervulde. Ook zijn toen diverse gevelopeningen dichtgemaakt en veel stalen venstertraceringen vervangen door aluminium. Tussen 1997 en 1999 is een grootscheepse restauratie uitgevoerd waarbij is getracht het pand zoveel mogelijk in oude staat te herstellen; hierbij werd ook de aangebouwde opslagruimte verwijderd, werden gevelopeningen weer open gemaakt en de accenten van geglazuurde baksteen in primaire kleuren (blauw) weer aangebracht.

Omschrijving

Drielaags pand op vierkant grondplan onder plat dak van asfaltbitumen. Het pand heeft een plint in lichtrode en blauwrode baksteen met metselwerk in halfsteensverband met verdiepte lintvoegen ter accentuering van de horizontale lijnen in de plint. Boven de plint een wit-gepleisterde opstand van gewapend beton. Diverse rechthoekige gevelopeningen met accenten van blauwe geglazuurde baksteen en stalen venstertraceringen, tenzij anders vermeld. De indeling van de gevels is als volgt.

De VOORGEVEL vertoont links in de eerste bouwlaag de reeds genoemde en iets terugwijkende aanbouw welke door zijn kubusachtige volume goed aansluit bij de rest van de gevel. Schuin voor deze aanbouw bevindt zich het ingangsportaal met de terugliggende voordeur. Aan de voorzijde wordt het portaal gevormd door een bakstenen muur welke in feite een voorzetting is van de bakstenen plint. Twee betegelde, betonnen kolommen steunen de opening in de gevel, en drie betegelde traptreden vormen de toegang tot het portaal. Rechts van dit portaal bevindt zich de erkeruitbouw met dakoverstek, welke bestaat uit één rechthoekig venster in de linkerzijgevel van deze uitbouw, vijf vensters aan de voorzijde, en vier aan de rechterzijkant, welke doorloopt in de rechterzijgevel. In het vlak van de tweede bouwlaag bevindt zich vanaf het midden, tot rechts de hoek om, een uitsparing in de constructie welke gevormd wordt door een bakstenen opstand. Daarbinnen bevinden zich van links naar rechts een rechthoekig venster, een rechthoekig venster in dwarsrichting en opnieuw een rechthoekig venster, alle met (vernieuwde) aluminium venstertraceringen. Ter hoogte van de derde bouwlaag vormt de voorgevel de balustrade van een groot balkon, welke is afgewerkt met vierkante tegels. In de achterliggende gevel geeft een (vernieuwde) aluminium pui met glazen deur en rechthoekig venster toegang tot dit balkon; rechts op dit balkon bevindt zich een rechthoekige schoorsteen welke wordt afgedekt met een hardstenen plaat. Links van de teruggelegen gevel bevindt zich een kleine, iets lagere uitbouw met -eveneens vernieuwde- deur.

De RECHTERZIJGEVEL vertoont in de eerste bouwlaag aan de linkerzijde de reeds genoemde erkeruitbouw, bestaande uit vier rechthoekige vensters, waarvan één daadwerkelijk is uitgebouwd. Rechts bevindt zich een gevelopening (schuifpui) van recente datum: deze is aangebracht tijdens de laatste restauratie (1997-1999). In de tweede bouwlaag bevindt zich links een gevelopening met geglazuurde blauwe baksteen en een rechthoekig venster. In het midden een enkelvoudig rechthoekig venster met aluminium venstertracering, en rechts een uitsparing in de betonconstructie met twee dubbele ramen met aluminium venstertraceringen en blauwe geglazuurde baksteen; genoemde uitsparing loopt door tot in de achtergevel. In de derde bouwlaag bevindt zich links twee rechthoekige vensters, aan de linkerkant afgezet met blauwe geglazuurde bakstenen. Links van deze bouwlaag bevindt zich de omheining van het balkon met de rechthoekige schoorsteen. De LINKERZIJGEVEL wordt gedomineerd door de zich over de rechterhoek uitstrekkende verticale lichtstraat van de torenachtige uitbouw van het trappenhuis. Zowel venstertraceringen (aluminium, oorspronkelijk staal) als vensters (matglas, oorspronkelijk glas-in-lood) zijn vernieuwd. Links, in de rechterzijgevel van de keukenuitbouw, bevindt zich een vernieuwde deur. Rechts daarvan begint een verhoogde plint, waarboven een opstand van blauwe geglazuurde bakstenen, onderbroken door vijf kleine rechthoekige venstertjes, en nog een zesde in de linkerzijkant van de bovengenoemde trappenhuis-uitbouw. Direct naast deze uitbouw bevindt zich de recente blokvormige éénlaagse garderobe-aanbouw onder plat dak met twee langwerpige vensters. In het vlak van de tweede bouwlaag bevindt zich links een dubbel rechthoekig raam. Links van de trappenhuis-uitbouw bevindt zich een klein rechthoekig wc-raampje, rechts daarvan drie kleine vierkante venstertjes, geaccentueerd met blauwe geglazuurde baksteen. In de derde bouwlaag bevindt zich links van de trappenhuis-uitbouw een klein rechthoekig venstertje. Rechts van de trappenhuisuitbouw bestaat de derde bouwlaag grotendeels uit balkon.

De ACHTERGEVEL vertoont in het vlak van de eerste bouwlaag zowel links als rechts een uitbouw. Links een kleine uitbouw met vernieuwde pui onder plat dak met klein overstek; rechts de keukenuitbouw met klein rechthoekig venster en groot rechthoekig venster, beide met vensterbank van (blauwe) geglazuurde tegeltjes. Het dak van de keukenuitbouw doet dienst als balkon voor de tweede bouwlaag. In deze bouwlaag links een vernieuwd venster, en rechts een vernieuwde deur en -venster welke uitkomen op dit balkon. Het vlak van de derde bouwlaag, aanvankelijk een loggia, bestaat uit vier vensters met aluminium venstertraceringen.

Het INTERIEUR heeft zeer veel wijzigingen ondergaan. Een belangrijk structurend element vormt de centrale muur -dwars op de straatzijde- die dwars door alle verdiepingen van het huis loopt.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen in het bestaande stedelijke weefsel, in het bijzonder langs uitvalswegen en langs singels; het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de woonhuisarchitectuur. Het object is architectuurhistorisch van belang omdat het een specimen van een stijl betreft, vanwege de esthetische kwaliteiten van het architectonisch ontwerp in combinatie met nog bestaande interieurelementen, en als voorbeeld van het oeuvre van architect P. Leusen. Daarnaast is van het belang vanwege de architectonische gaafheid van met name het exterieur.

Functionalisme

Leusen, P. ; Limburg