Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524752
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82753/71
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Venlo O 2309
Marconistraat 11, 5928 PJ te Venlo
Marconistraat 7, 5928 PJ te Venlo

Omschrijving

Inleiding

Voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen gebouwd omstreeks 1920 op het stationsemplacement Venlo-Blerick. De toegepaste bouwstijl is het Traditionalisme.

Omschrijving

Voormalige wagonwerkplaats op een kruisvormige plattegrond aan de zuidzijde van de spoorlijn Venlo-Nijmegen. Het gebouw telt een bouwlaag onder sheddaken belegd met golfplaten. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, deels gele baksteen. In de gevels hoge rondboogvormige vensteropeningen met ijzeren kozijnen. Hoge segmentboogvormige houten poorten. Aan het rechterdeel van de voorgevel en doorlopend aan de rechterzijgevel een aanbouw met plat dak. In het linkerdeel van de voorgevel hoge segmentboogvormige gevelopeningen deels met houten poorten deels met niet-authentieke rolpoorten. Aan de linker- en rechterzijgevel uitbouwen in een bouwlaag onder platte daken. In de voor- en achtergevel van de uitbouw aan de linkerzijgevel een grote houten poort. De uitbouw aan de rechterzijgevel is opgenomen in de aanbouwen aan zuid- en noordzijde. Linkerzijgevel met hoge rondboogvormige vensters. In enkele venstertraveeën zijn rechthoekige deuren geplaatst. Deze zijn niet authentiek. De vensters hebben bakstenen dorpelstenen en aanzet- en sluitstenen in gele baksteen. In de gevels speklagen in gele baksteen, en lisenen. Over de gehele breedte van de achtergevel en een deel van de rechterzijgevel een aanbouw in een bouwlaag. In het interieur zijn nog de authentieke gietijzeren kolommen aanwezig ter ondersteuning van het sheddak.

Waardering

De voormalige wagonwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen is als onderdeel van het stationsemplacement van Venlo-Blerick van economisch historisch belang en bezit derhalve cultuurhistorische waarde. Het object heeft betekenis voor de geschiedenis van bedrijf en techniek. De toepassing van sheddaken op wagonwerkplaatsen is architectuurhistorisch van belang. Het gebouw is van algemeen belang vanwege de typologische zeldzaamheid en redelijke mate van gaafheid.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats Wagonwerkplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver