Straelseweg 1, 5911 CL te Venlo
Straelseweg 3, 5911 CL te Venlo
Straelseweg 1 A, 5911 CL te Venlo
Straelseweg 3 A, 5911 CL te Venlo
Straelseweg 5 A, 5911 CL te Venlo
Noord Binnensingel 25, 5911 EA te Venlo

Inleiding

Hoekbebouwing Noord-Binnensingel-Straelseweg bestaande uit vier Art Nouveau panden gebouwd tussen 1901 en 1903 in opdracht van J. Jentjens naar een ontwerp van architect P. Rassaerts. De panden werden na leegstand ingrijpend gerestaureerd in 1994 naar een ontwerp van architect H. Tilmans. De interieurwaarden zijn bescheiden. De achtergevels werden in 1994 geheel vernieuwd.

Noord Binnensingel 25

Smal tussenpand in drie bouwlagen en afgedekt met een zadeldak. Het toegepaste bouwmateriaal is rode en gele baksteen. De rechthoekige vensters met roedeverdeling zijn vernieuwd. In de eerste bouwlaag een in 1994 vernieuwde winkelpui. In de tweede bouwlaag twee vernieuwde T-vensters met aan de benedenzijde een balustrade. Vensters met latei in gele baksteen met hierin een sluitsteen. In de derde bouwlaag een rechthoekig venster met segmentboogvormig bovenlicht. Dit venster heeft een brede dorpel deels in natuursteen. Aan beide zijden van het venster decoratief boogvormig metselwerk. De topgevel is asymmetrisch. Op het hogere linker schouderstuk een stenen uil. In de topgevel vleilagen en decoratief metselwerk. Het interieur is vernieuwd.

Straelseweg 1

Dit pand telt drie venstertraveeën aan de Noord-Binnensingel; in de afgeschuinde hoek de ingangspartij en aan de Straelseweg nog twee venstertraveeën. Het pand telt drie bouwlagen. Het toegepaste bouwmateriaal is gele en rode baksteen. In de eerste bouwlaag rondboogvormige vensters. In de tweede en derde bouwlaag rechthoekige vensters. Vensters en deur zijn in 1994 vernieuwd. Decoratieve muurankers. Natuurstenen deur- en vensterdorpels. Gevel noord Binnensingel: in de eerste bouwlaag drie rondboogvormige vensters met bovenlicht met roedeverdeling. De vensters hebben een natuurstenen dorpel. Het rondboogvormig bovenlicht heeft een natuurstenen aanzet en sluitsteen. In de sluitstenen zijn vleermuizen afgebeeld. Tussen de eerste en tweede bouwlaag in elke travee een brede band natuursteen met daarin afbeeldingen van dieren. In de tweede en derde bouwlaag drie rechthoekige vensters met boven- en zijlichten. Tussen de tweede en derde bouwlaag decoratief metselwerk. De vensters in de derde bouwlaag hebben aan de bovenzijde decoratief boogvormig metselwerk. Elke travee heeft een boogvormige afsluiting. In de afgeschuinde hoek in de eerste bouwlaag een rechthoekige deur met rondboogvormig bovenlicht. Het bovenlicht heeft natuurstene aanzet- en sluitsteen. Boven de deur in de tweede en derde bouwlaag een uitgebouwd halfrond erkertje bekroond met een koperen koepel. In het basement van de erker boven de voordeur afbeeldingen van dierenfiguren. Gevel Straelseweg. De eerste travee is vrijwel identiek aan de drie traveeën aan de Noord-Binnensingel. De tweede travee is smaller en heeft in de eerste bouwlaag een vernieuwde deur met rondboogvormig bovenlicht. Bovenlicht met natuurstenen aanzetstenen en sluitsteen. Ook in deze gevel tussen de eerste en tweede bouwlaag een brede band natuursteen met hierin afbeeldingen van dieren. Tussen de tweede en derde bouwlaag decoratief metselwerk. Aan de bovenzijde van het venster in de derde bouwlaag een klein rond venster en een rechte afsluiting van de gevel.

Straelseweg 3 en 3a.

Het pand telt drie bouwlagen plus dakverdieping. Het toegepaste bouwmateriaal is overwegend rode baksteen. In de eerste bouwlaag een winkelpui. In de tweede en derde bouwlaag rechthoekige vensters met rondboogvormige bovenlichten. Deur en vensterdorpels in natuursteen. De winkelpui is voorzien van een authentiek natuurstenen basement: de vensters zijn vernieuwd. In de tweede bouwlaag twee rechthoekige vensters met rondboogvormig bovenlicht. De beide vensters hebben aan de benedenzijde een balustrade en zijn gevat in een decoratieve omlijsting van gele en rode baksteen. Aan de bovenzijde van het bovenlicht een oorvormige decoratie .De omlijsting loopt door naar de vensters in de derde bouwlaag. Hier zijn beide bovenlichten voorzien van twee oorvormige ornamenten. De voorgevel loopt uit in een klokgevel met hierin een rechthoekig venster met bovenlicht. In het dakvlak aan weerszijden van de klokgevel een klein venster. Van het interieur zijn de authentieke trap met hoofdbaluster en een schoorsteenmantel voorzien van een rijke stucwerk ornamentering van belang.

Straelseweg 5

Het pand telt drie bouwlagen plus dakverdieping. Het toegepaste bouwmateriaal is overwegend gele baksteen. In de eerste bouwlaag een deels vernieuwde winkelpui. Rechthoekige deur met natuurstenen dorpel. Twee keldervensters met deels natuurstenen omlijsting. Deur en vensters met segmentboogvormige latei. In de tweede bouwlaag aan de rechterzijde een groot rondboogvormig venster met aan de bovenzijde een omlijsting in rode baksteen. Boven dit venster in de derde bouwlaag een hoefijzervormig venster aan de benedenzijde voorzien van een metalen hekje. In het linkerdeel van de tweede en derde bouwlaag achtereenvolgens van beneden naar boven: een klein segmentboogvormig venstertje, daarboven een rechthoekig venster met segmentboogvormig bovenlicht in een omlijsting van rode baksteen, hierboven een klein rond venster. Tenslotte een segmentboogvormig venster voorzien van een klein metalen hekje. Onder dakrand aan de rechterzijde zes boogfriezen met hierin een bloemornament. De kleine dakkapel wordt geflankeerd door vier baksteen kolommetjes met daartussen decoratief metselwerk. Decoratieve muurankers. Van het interieur is de authentieke trap met hoofdbaluster van belang.

Straelseweg 7-9

Dit dubbele pand beëindigt de wand van het Metropole-complex aan de Straelseweg. Het pand dateert uit 1901, werd ontworpen door de Belgische architect P. Rassaerts en kenmerkt zich door een eclectische bouwstijl met elementen van de Art Nouveau. Het pand beschikt over een flamboyante ornamentiek. Het pand werd in 1994 gerenoveerd door de Venlose architect H. Tilmans in opdracht van de Woningbouwvereniging Venlo-Blerick. Daarbij werd achter de oorspronkelijke voorgevel een volledig nieuw bouwvolume gerealiseerd. De monumentale waarden van het pand Straelseweg 7-9 worden derhalve geheel bepaald door de zeer (aanzienlijke) architectuurhistorische waarden van de voorgevel. De voorgevel is opgetrokken in roodbruine baksteen, gemetseld in kruisverband en voorzien van gesneden voegen. Lijsten en overige ornamenten in rood en groen geglazuurde baksteen. Gestucte speklagen. Vernieuwde houten venster- en deurkozijnen, met een niet-oorspronkelijke kleurstelling. Hardsteen. Decoratief stucwerk. De voorgevel is geheel symmetrisch ingedeeld en telt drie vensterassen. In de eerste bouwlaag zijn aan weerszijden van het centrale, verticaal ingedeelde rechthoekige houten vensterkozijn met verspringende bovenlichten, rechthoekige houten deuren met bovenlicht geplaatst. Deze voordeuren zijn verdiept in een portiek. De plint is tot aan de vensterdorpel bekleed met een hardstenen beplating, die zich kenmerkt door imitatie-rustica en imitatie-voegen. In deze plint een korfboogvormige souterrainopening met een archivolt. Twee zijlichten. Beide voordeurportieken hebben een profiellijst van afwisselend rood en groen geglazuurde baksteen, uitlopend in een rondboog met gestucte diamantkopornamenten. In het vulstuk, boven een architraaflijst op consoles, rijk stucwerk met florale motieven en een centraal geplaatst kopje. Boven het middenvenster is eveneens een rondboog en een vulstuk geplaatst. In het vulstuk, boven de architraaf opnieuw florale motieven en kinderfiguren in stuc. Het aanzien van de tweede bouwlaag wordt gedomineerd door de een grote houten erker met Frans balkon. De erkerstijlen zijn voorzien van karakteristieke ornamenten. De erker heeft een relatief sobere smeedijzeren balustrade. In beide vensterassen aan weerszijden van deze erker een rechthoekig houten T-venster in een rondboogvormige omlijsting van afwisselend rood en groen geglazuurde baksteen. Deze omlijsting wordt bekroond door een rondboog met gestucte diamantkoppen en een gestucte sluitsteen. In het vulstuk boven deze vensters (geen architraaf) wederom florale motieven en mensenhoofden in stucwerk. Onder beide vensters een dubbel boogfries in rood-groen geglazuurde baksteen, rustend op stucconsoles, voorzien van sluitstenen én een stuctableau met onder meer kinderhoofdjes.

De middenas van het pand Straelseweg 7-9 loopt uit in een tuitgevel, voorzien van een bovenafdekking met schouderstukken en vazen. Het geheel wordt bekroond door een rondboogfronton met schelpmotief en vaasbekroning, waaronder de bouwjaaraanduiding 1901. In de tuitgevel, onder een halfrond rood-groen geglazuurd bakstenen fries, een verticaal ingedeeld en licht getoogd houten topgevelvenster. Voor dit venster is een smeedijzeren balustrade in Art Nouveau-stijl geplaatst. Beide zij-assen worden bekroond door een op het dakschild ingestoken kapel met spits en pion. Het dubbele pand Straelseweg 7-9 wordt gedekt door een gebroken kap met rode rechtsdekkende Hollandse pannen. Het dakschild heeft leien in schubdekking, de hierop ingestoken kapellen hebben leien en een zinken pion. Bakgoot op consoles.

Waardering

Het blok woonhuizen met winkelpanden gelegen aan de Straelseweg 3, 3a, 5,7,9 en Noord-Binnensingel 25 is van algemeen belang. Het is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van woningen en winkels in het bestaande stedelijke weefsel, in het bijzonder langs uitvalswegen en langs singels; het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is architectuurhistorisch van belang omdat het een specimen van de Art Nouveau betreft, vanwege de esthetische kwaliteiten van het architectonisch ontwerp in combinatie met enkele bestaande interieurelementen en als voorbeeld van het oeuvre van architect Pierre Rassaerts. Daarnaast is het van belang vanwege de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en historisch-stedenbouwkundige zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Woonhuisen/horeca