Naarden D 1651
Godelindeweg 22, 1412 HD te Naarden

Inleiding

WOONHUIS "'t Zwaluwnest" uit 1922, deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen" langs de Godelindeweg.

Omschrijving

Woonhuis bestaande uit een L-vormig hoofdvolume van twee bouwlagen waartegen linksvoor een rechthoekig bouwvolume van één bouwlaag. Boven het laatstgenoemde bouwdeel een zadeldak waarvan de nok haaks op de weg staat. Boven het hoofdvolume een schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg. Boven de parterre-uitbouw rechtsachter zet het schilddak zich lager door. Het dak is rondom voorzien van overstekken. Op het linkerzijschild van het schilddak staat een zich verjongende vierkante schoorsteen. De nok van het zadeldak wordt vooraan bekroond door een vergelijkbare schoorsteen. De buitengevels zijn boven een gemetselde plint samengesteld uit zwartgeteerde gepotdekselde delen. Hierboven zijn enkele gevels opgebouwd uit contrasterende witte rabatdelen. De meeste vensters zijn groepsgewijs geplaatst. De kopse voorgevel (N) van het lage bouwdeel is op een smal tweeruits venster halverwege de begane grond na gesloten. De driehoekige topgevel is bekleed met staande delen. In de westgevel bevindt zich rechts een klein tweeruits openslaand venster en links een serie van vijf openslaande zesruits vensters. De oostgevel van het lage bouwvolume is van links naar rechts voorzien van een drietal vensters als laatstgenoemd, een deur waarin een smal raam voorzien van draadglas uit de bouwtijd, en een serie van vier hoog aangebrachte liggende tweeruits uitzetramen. Vanaf de vensterdorpels is deze gevel bekleed met horizontale rabatdelen. Op het dakschild boven de oostgevel staat een brede rietgedekte dakkapel waarin vier liggende zesruits uitzetramen. De vrijliggende rechter helft van de achtergevel (Z) is tot bovenaan toe gepotdekseld en op de begane grond voorzien van twee zesruits openslaande vensters.

In de boven de eerste bouwlaag met horizontale rabatdelen beklede voorgevel (N) van het hoofdvolume bevindt zich links de voordeur. Deze deur heeft bovenin drie ruitjes waaronder één opliggend paneel, en wordt aan de rechterzijde door een smal vierruits openslaand raam geflankeerd. Vóór de deur ligt een met rode bakstenen op hun plat bestrate stoep die aan de voorzijde wordt begrensd door een gepotdekselde borstwering met op de hoek een sterk opgebold zuiltje waarop de hoekuitbouw erboven rust. De laatste is ter hoogte van de eerste verdieping aan de voorzijde voorzien van een tweeruits liggend venster, en aan de linkerzijde van een drieruits liggend venster. De voorgevel heeft op de begane grond rechts een drietal zesruits openslaande vensters waarvan het rechter geplaatst is in een afgeschuinde hoek met onderin een inpandige driehoekige bloembak. De eerste verdieping telt zes, eveneens in een reeks geplaatste zesruits openslaande vensters.

In de rechterzijgevel (W) van het hoofdvolume bevindt zich links van het midden een gemetseld rookkanaal. De gevelbekleding links hiervan sluit aan bij die van de voorgevel. Links heeft de begane grond een zesruits openslaand venster. In het tot boven aan toe gepotdekselde geveldeel rechts van het rookkanaal bevindt zich op de begane grond een serie van vijf zesruits openslaande vensters, en ter hoogte van de eerste verdieping een drietal dito vensters. Rechtsonder is de gevel als borstwering doorgetrokken onder een getrapt meerruits raam dat fungeert als windscherm. De achtergevel (Z) van het hoofdvolume heeft links in de genoemde uitbouw een dubbele glasdeur met in elke deurhelft een achtruits raam. Rechts van de uitbouw bevindt zich een serie van vier zesruits openslaande vensters waarboven de achtergevel bekleed is met liggende rabatdelen en linksboven is voorzien van een inpandig balkon. Het laatste kan met een tegen het plafond opgeklapt luik worden afgesloten en is toegankelijk via een achtruits glasdeur in beide smalle zijden. Het rechter gedeelte van de gevel is gepotdekseld tot aan het zesruits openslaande venster rechtsboven. Op het achterschild staat een dakkapel als op het lage bouwdeel.

In de linker helft van de gepotdekselde linkerzijgevel (O) bevindt zich rechts op beide bouwlagen een klein tweeruits openslaand venster. Links heeft de eerste verdieping een serie van drie zesruits openslaande vensters. De rechter helft van de linkerzijgevel wordt door het lage bouwdeel aan het oog onttrokken. In het interieur zijn de oorspronkelijke indeling en detaillering uit de bouwtijd deels bewaard gebleven met onder meer paneeldeuren, in de meeste vertrekken nog de originele wand- en plafondbetimmeringen, enkele schouwen en de steektrap met balustrade.

Waardering

Woonhuis "'t Zwaluwnest" uit 1922 is als onderdeel van het complex "Dudokhuizen" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een vrijstaande middenstandswoning uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van het ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning

Dudok, W.M. ; Noord-Holland