Naarden D 1622
Naarden D 1621
Godelindeweg 24, 1412 HD te Naarden
Godelindeweg 26, 1412 HD te Naarden

DUBBEL WOONHUIS uit 1921, deel uitmakend van het complex " Dudokhuizen" langs de Godelindeweg.

Omschrijving

Dubbel woonhuis, grotendeels over twee bouwlagen opgetrokken in hout onder een rietgedekt samengesteld schilddak met oranje nokvorsten. Het pand heeft een onregelmatige plattegrond door de verschillende in- en uitspringende bouwvolumes. De stolpvensters en glasdeuren zijn grotendeels uitgevoerd met een horizontale roedenverdeling. De uitbouw aan de voorgevel van no. 24 is op de begane grond uitgevoerd in zwartgeteerde gepotdekselde delen, deels onder rietgedekt schilddakje, en op de verdieping in wit plaatmateriaal onder steekkap. Op de begane grond in de risaliet een hoekvenster van drie stolpramen en links een hoekvenster van twee liggende tweeruitsvensters. De entree bevindt zich in een portiek met hoekkolom onder de overstekende verdieping, die twee hoekvensters bevat. Rechts van de risaliet is de voorgevel opgetrokken in zwartgeteerde gepotdekselde delen met op de begane grond rechts een stolpvenster en onder het dakoverstek een driedelige liggende vensterstrook. De zijgevel (O) bevat een tweede entree met rechts daarvan twee stolpramen op de begane grond en op de verdieping rechts het hoekvenster en links in de hoek een klein staand venster. In de linker risaliet hoekvensters. Aan de achterzijde (Z) een uitgebouwde begane grondlaag met daarboven een balkon, aan de rechterzijde afgesloten door een gemetselde taps toelopende schoorsteen. De voorgevel van no. 26 is opgetrokken in gepotdekselde delen en horizontale rabatdelen, die boven de zwartgeteerde borstwering wit geschilderd zijn. Op de begane grond een om de hoek lopende vensterstrook van vier stolpramen. Op de verdieping links een staand rechthoekig venster en rechts een om de hoek lopende vensterstrook. In de terugliggende hoekpartij rechts een smal vijfruits laddervenster dat onder het dakoverstek eindigt in een liggend dubbel tweeruits hoekvenster. De entree van no.26 bevindt zich in de rechter zijgevel (W) met rechts daarvan de taps toelopende gemetselde schoorsteen. Rechts van de schoorsteen is de gevel opgetrokken in zwartgeteerde gepotdekselde delen met onder het dakoverstek een liggende vensterstrook. Voor dit geveldeel een éénlaagse uitbouw onder rieten zadeldakje met vierruits vensters in de zijgevel en een deur in de kopse gevel. In de achtergevel een uitgebouwde begane grondlaag met twee paar glasdeuren tussen zijlichten aan weerszijden van een groot venster. Op de verdieping een vensterstrook van vijf stolpramen.

Waardering

Het dubbele woonhuis uit 1921 is als onderdeel van het complex "Dudokhuizen" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een blok middenstandswoningen uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van het ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning

Dudok, W.M. ; Noord-Holland