Naarden D 1613
Naarden D 1612
Godelindeweg 40, 1412 HE te Naarden
Godelindeweg 42, 1412 HE te Naarden

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS uit 1921 genaamd "De Blokhut" (no. 40) en "The Snug" (no. 42), deel uitmakend van het complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg.

Omschrijving

Op onregelmatig grondplan gebouwd dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder een samengesteld rieten dak met overstek. De gevels zijn boven een gemetselde plint afwisselend opgebouwd uit zwartgeteerde gepotdekselde delen en wit geschilderde horizontale en vertikale houten delen, die deels zijn afgetimmerd met plaatmateriaal. In het rechter deel van de voorgevel (N) van no. 40 op de begane grond drie liggende vensters waarboven de iets overstekende verdiepingslaag is voorzien van twee liggende vensters waartussen een klein (staand) venster. Het terugliggende linker deel van de voorgevel bevat bovenin een tweeruits liggend venster waaronder aansluitend een hoog vijfruits venster. Rechts van deze hoekpartij is de gevelsprong voorzien van één begane-grondvenster en twee smallere verdiepingsvensters. Tegen de linkerzijgevel (O) is over de volle breedte een L-vormige uitbouw opgetrokken van één bouwlaag onder twee evenwijdige rietgedekte schilddaken haaks op de linkerzijgevel. De linker helft van de oostgevel heeft een uitbouw van geringe diepte onder een in het hoofddak insnijdend schilddak. In de voorzijde van de uitbouw twee tweeruits liggende vensters, in de smalle linkerzijde een klein raam, en in de schuine rechterzijde een samengesteld venster. Met uitzondering van de schuine rechterzijde is de uitbouw tot aan de vensters bekleed met potdekselwerk van brede zwartgeteerde delen. Rechtsboven in de linkerzijgevel bevindt zich een tweeruits liggend venster. Zowel de rechter helft als de sterker risalerende linker helft van de L-vormige uitbouw tegen de linkerzijgevel heeft in de oostgevel een deur. In de zuidgevel van de uitbouw bevindt zich links een derde deur, in de noordgevel linksboven een tweeruits liggend venster. De linker helft van de uitbouw is boven de zwartgeteerde gepotdekselde delen samengesteld uit liggende delen.

In het midden van de symmetrisch opgezette achtergevel (Z) bevindt zich een dubbele glasdeur, geflankeerd door twee vensters. De iets overstekende verdiepingslaag telt vijf vensters. Halverwege het achterschild staat een rietgedekte dakkapel met liggend raam. Aan de voorgevel (N) van no. 42 een L-vormige uitbouw onder schilddak met vensterstroken voorzien van zesruitsvensters. Links van de uitbouw in de voorgevel op begane grond en verdieping stolpvensters met horizontale roedenverdeling. Onder de steekkap rechts een horizontale vensterstrook met twee tweeruits vensters die om de hoek in de westgevel eindigt in een staand drieruits venster. De entree bevindt zich in het lage gedeelte van de westgevel met rechts daarvan drie zesruits ramen. Een grote gemetselde schoorsteen deelt de westgevel in tweeen en rechts daarvan bevindt zich een aankapping onder rietgedekt lessenaardakje. In de achtergevel op de begane grond zesruits vensters en rechts een uitbouw onder balkon.

Waardering

Het dubbele woonhuis uit 1921 is als onderdeel van het complex "Dudokhuizen" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een blok middenstandswoningen uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van het ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning

Dudok, W.M. ; Noord-Holland