Naarden D 1676
Godelindeweg 48, 1412 HE te Naarden

WOONHUIS uit 1922, deel uitmakend van complex "Dudokhuizen" aan de Godelindeweg.

Omschrijving

Over één en twee bouwlagen in hout opgetrokken WOONHUIS met samengesteld bouwvolume onder een zadeldak met overstek, gedekt met rode Hollandse pannen. De noklijn boven het rechthoekige hoofdvolume staat loodrecht op de Godelindeweg, de rechter helft van de voorgevel en de westgevel zijn grotendeels opgetrokken in wit geschilderde horizontale houten delen, voor het overige zwartgeteerde gepotdekselde delen. De vensters zijn uitgevoerd met een kleine roedenverdeling. De linker helft van de voorgevel bestaat uit gepotdekselde delen onder ver doorgetrokken dakschild waarin het schilddak boven de korte uitbouw aan de linker gevel insteekt. Beganegronds twee vijftienruits vensters en op de verdieping een vierkant negenruits venster. Voor het rechter terugliggende deel van de voorgevel een muurtje van gepotdekselde delen die fungeert als bloembak. In de wit geschilderde gevel een staand venster en onder het dakoverstek een liggend hoekvenster. De entree bevindt zich in de westgevel onder een luifel. Rechts daarvan een risalerend geveldeel met een vierdelige vensterstrook onder verlengd dakschild met schoorsteenpartij. In de achtergevel openslaande tuindeuren, geflankeerd door vensters, waarvan de rechter om de hoek is doorgezet in de oostgevel. Centraal in de oostgevel een samengestelde vensterpartij met vijf zesruits vensters en rechts de uitbouw onder steekkap. In de dakschilden aan de zuid- en oostgevel brede dakkapellen.

Waardering

Het woonhuis uit 1922 is als onderdeel van het complex "Dudokhuizen" van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een middenstandswoning uit het vroege oeuvre van W.M. Dudok. Kenmerkend zijn de in- en uitspringende bouwvolumes en het spel van horizontalen en vertikalen in materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuis heeft grote situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging als onderdeel van het ensemble langs de Godelindeweg tegenover de vesting Naarden.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning

Dudok, W.M. ; Noord-Holland