524787 - Villa Oldenheem
Naarden B 968
Bij Huizerstraatweg 36, 1411 GP te Naarden

TUINAANLEG uit 1913, deel uitmakend van het complex "Villa Oldenheem", naar ontwerp van Th. Rueter.

Omschrijving

De tuinaanleg omvat de open gazons aan de zuidwest- en zuidoostzijde van het huis die worden omzoomd door restanten van het 19de-eeuwse parkbos met verschillende boomsoorten.

Voor de zuidoostgevel overbruggen twee gemetselde trappen het hoogteverschil naar het lager gelegen tuingedeelte met betonnen waterbassin dat wordt geflankeerd door struiken. Het rechte oost-west georiënteerde pad dat de twee trappen doorsnijdt wordt geaccentueerd door twee tuinpoortjes bestaande uit gepleisterde kolommen met houten pergola. De tuin wordt aan de oostzijde afgeschermd door een tuinmuur, die eindigt bij een van de poortjes.

Waardering

De tuinaanleg, behorend bij het complex "Villa Oldenheem", is van algemeen belang vanwege de tuinhistorische waarde als voorbeeld van een combinatietuin met restanten van het 19de-eeuwse parkbos en de aanleg in Nieuw Architectonische Tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw, ontworpen in samenhang met de architectuur en situering van het huis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Decoratieve tuinstijl