524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 1146
Naarden D 1147
Sandtmannlaan 4, 1412 GC te Naarden
Sandtmannlaan 4 A, 1412 GC te Naarden

Inleiding

Aan de westzijde van de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1909-1910 (bouwaanvraag d.d. 8-9-1909), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan.

N.B. De latere aanbouw links tegen de achtergevel van de linker woning (nr. 4) en de tegen de rechter zijgevel aangebouwde garage zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken waartussen een plat dak. De zadeldaken hebben rondom een overstek, de noklijn haaks op de weg, en een dekking van bruingeglazuurde tuiles du Nord. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De driehoekige geveltoppen zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Bovenin de topgevels is een tweede laag vergelijkbare kraalschroten aangebracht waarvan de onderkanten in de voorgevel een segmentboog vormen en in de achtergevel een horizontale lijn. De windveren hebben een geprofileerde bovenrand die onderaan licht uitzwenkt.

Tegen het midden van de symmetrische voorgevel (O) bevindt zich een rechthoekige toiletuitbouw met twee kleine valramen en een ingezwenkt driezijdig dak bekroond door een halve bol. Ter weerszijden van deze uitbouw heeft de voorgevel een paneeldeur waarin een draairaampje en waarboven een bovenlicht. Het bovenlicht van de linker deur is voorzien van glas-in-lood. Links en rechts heeft de voorgevel een brede erker met in de voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur (links gewijzigd in een raam) met bovenlicht, en in de afgeschuinde hoeken een venster met bovenlicht. De bovenlichten in de linker erker zijn voorzien van glas in lood. De balkons boven de erkers zijn toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht (de rechter met uitzetbaar middenraampje). In het door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten middengedeelte van de eerste verdieping bevindt zich links en rechts een schuifvenster. Van de twee geveltoppen heeft de linker nog een schuifvenster. De topgevels zijn voorzien van een gepunte makelaar waarvan de doorhangende en geprofileerde onderzijde door een segmentboogvormige plank verbonden wordt met de windveren.

De zijgevels zijn gesloten. Het dakoverstek boven de zijgevels rust op geprofileerde klossen. De achtergevel (W) heeft links op de begane grond een dubbele glasdeur met bovenlicht. Het op vier schoren rustende balkon erboven is voorzien van een lattenhek en toegankelijk via een dubbele glasdeur met een bovenlicht waarin een uitzetbaar middenraampje. In het door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten middendeel van de achtergevel bevinden zich twee verdiepingsvensters waarvan het rechter nog met schuifraam. De driehoekige topgevels links- en rechtsboven worden bekroond door een gepunte en doorhangende makelaar waarvan het geprofileerde ondereinde door een dwarsbalk verbonden wordt met de windveren. Van beide panden verkeert de via een rechte steektrap met bovenaan een kwart bereikbare eerste verdieping nog grotendeels in de oorspronkelijke staat. Deze heeft onder meer een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende vertrekken en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart leidend naar de zolder die voorzien is van een met brede delen beschoten gordingenkap.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland