524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 1155
Naarden D 6538
Nagtglaslaan 7, 1412 EG te Naarden
Nagtglaslaan 9, 1412 EG te Naarden

Inleiding

Op de hoek van de Nagtglaslaan en de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1909 (bouwaanvraag d.d. 7-4-1909), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan. Bovenin de voorgevels van beide woningen bevond zich gekruld maaswerk.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken waartussen een plat dak. De zadeldaken hebben rondom een overstek, de noklijn haaks op de weg, en een dekking van bruingeglazuurde tuiles du Nord. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De driehoekige topgevels zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Bovenin de topgevels is een tweede laag vergelijkbare kraalschroten aangebracht. De halfronde onderkanten hiervan vormen in de topgevels van de voorgevel een segmentboog en in die van de achtergevel een horizontale lijn.

De voorgevel (O) heeft een over de volle breedte uitgebouwde parterre met in het midden twee paneeldeuren waarin twee rondboograampjes naast elkaar. Boven de door zij- en bovenlichten omgeven deuren bevindt zich een houten afdak aan twee getorste ijzeren staven met krulmotief. De meerruits (6-15-6) bovenlichten boven de rechter voordeur zijn voorzien van oudroze en geel glas. Links en rechts heeft de voorgevel een erker met in de brede voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur met bovenlicht, in de afgeschuinde hoeken een venster met bovenlicht, en opzij twee vensters met bovenlicht. In de meerruits (9-18-27-18-9-12-12) bovenlichten van de rechter erker bevindt zich nog oudroze (langs de randen) en geel glas. De balkons boven de erkers zijn voorzien van een gietijzeren balkonhek met houten handlijst en toegankelijk via een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten. In het door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten middengedeelte van de eerste verdieping bevinden zich twee paar gekoppelde schuiframen waarvan de rechter met glas-in-lood in de bovenlichten. De driehoekige topgevels hebben een zoldervenster met bovenlicht en een sterk doorhangende makelaar waarvan de geprofileerde onderzijde door een houten segmentboog verbonden wordt met de windveren.

Het dakoverstek boven de zijgevels rust op geprofileerde klossen. Halverwege het dakschild boven beide zijgevels staat een dakkapel met een door voluutvormige wangen geflankeerd (stolp)raam waarboven kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitzwenken, een makelaar en een zadeldak waarop bruingeglazuurde tuiles du Nord. In de rechter zijgevel (N) bevindt zich links en rechts, zowel op de begane grond als de eerste verdieping een driedelig schuifvenster bestaande uit een breed middenraam tussen smallere zijramen. De negen- en achttienruits bovenlichten in de twee vensters van de begane grond zijn voorzien van oudroze en geel glas als voor. De linkerzijgevel (Z) heeft in het midden van de begane grond een schuifvenster en op beide bouwlagen links en rechts twee gekoppelde schuifvensters.

De linker helft van de achtergevel (W) is op de begane grond nog vrijwel oorspronkelijk en van links naar rechts voorzien van twee gekoppelde ramen, een dubbele glasdeur met een 21-ruits bovenlicht waarin oudroze en geel glas, en rechts een keukenuitbouw. Laatstgenoemde heeft een plat dak, in de noordgevel drie gekoppelde ramen en in de westgevel links een achterdeur met bovenlicht en rechts een stolpraam met bovenlicht. Het middendeel van de achtergevel wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde klossen. In het midden van de eerste verdieping bevindt zich een uitgemetseld rookkanaal van rode machinale waalsteen met ter weerszijden een valraampje en een schuifvenster (rechts vervangen door een openslaand raam met bovenlicht). Voor het overige was de eerste verdieping gesloten.

Het interieur van de rechter woning (nr. 9) verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer in de vestibule een tochtdeur waarin een raam met langs de rand kleine ruiten en waarboven een bovenlicht met langs de rand ruitjes van oudroze en geel glas, in de ruime gang een rechte steektrap met bovenaan een kwart en een rijke houten balustrade, onder de trap een trapkast met een opgeklampte deur van kraalschroten en een wc met paneeldeur, rechts van de gang twee kamers en suite waartussen een dubbele schuifdeur met ter weerszijden zowel aan de kant van de voor- als achterkamer een kast voorzien van een paneeldeur met bovenin een zesruits liggend raam waarin geel glas, en in de onderkelderde keuken linksachter wanden en een vlak plafond van kraalschroten, een nog deels oorspronkelijk keukenblok met paneeldeurtjes, en een vloerluik naar de kelder. De eerste verdieping heeft een gang van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de kamers en de wc linksachter. Een steektrap met bovenaan een kwart leidt naar de gewijzigde zolder (oorspronkelijk was deze trap tegen de achtergevel gesitueerd). De linker woning (nr. 7) is van binnen nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een tochtdeur waarin een geëtst raam voorstellend een vaas met bloemen en waarboven een bovenlicht als in nr. 9, in de ruime gang een rechte steektrap met bovenaan een kwart (de balustrade ontbreekt), onder de trap een trapkast met een opgeklampte deur van kraalschroten en een wc met paneeldeur, rechts van de gang twee tot één vertrek samengevoegde kamers en suite en een afzonderlijke achterkamer, en in de keuken rechtsachter een opgeklampte deur van kraalschroten naar de onderliggende kelder. De eerste verdieping heeft een gang van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de kamers en de wc rechtsachter. Een steektrap met bovenaan een kwart leidt naar de zolder (oorspronkelijk was deze trap tegen de achtergevel gesitueerd). Op de zolder is zowel voor als achter een kamer afgeschoten door middel van een dwarswand van kraalschroten waarin een paneeldeur. De zolder heeft een met rabatdelen beschoten gordingenkap.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland