524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 1148
Naarden D 7039
Sandtmannlaan 6, 1412 GC te Naarden
Sandtmannlaan 8, 1412 GC te Naarden

Inleiding

Aan de westzijde van de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1910 (bouwaanvraag d.d. 9-12-1909), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken waartussen een plat dak. De zadeldaken waarvan de noklijnen haaks staan op de weg hebben rondom een overstek en een dekking van bruingeglazuurde tuiles du Nord. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De driehoekige geveltoppen zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Bovenin de topgevels is een tweede laag dito kraalschroten aangebracht waarvan de onderkanten een gegolfde segmentboog vormen. De windveren hebben een geprofileerde en onderaan licht uitgezwenkte bovenrand en worden bekroond door een gepunte makelaar waarvan de doorhangende en geprofileerde onderzijde door een houten segmentboog verbonden wordt met de windveren. In het midden van de symmetrische voorgevel (O) bevinden zich twee voordeuren met bovenlicht onder een afdakje op schoren. De rechter woning (nr. 8) heeft nog de originele voordeur: een paneeldeur met bovenin een gewelfde lijst waaronder een getoogd draairaampje voorzien van geel glas. Het bovenlicht erboven is in de hoeken voorzien van een vierkant ruitje van oudroze glas die door rechthoekige ruitjes van geel glas met elkaar verbonden worden. Het uitgebouwde middendeel van de verdieping telt twee schuifvensters en wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde klossen. Links en rechts heeft de voorgevel een brede erker met in de voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur met bovenlicht, en in de afgeschuinde hoeken een venster met bovenlicht. Tussen de erkers en de voordeuren bevindt zich een klein valraam (links dichtgezet). De balkons boven de erkers zijn voorzien van een gietijzeren balkonhek met houten stijlen en handlijst en toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht. In beide geveltoppen bevindt zich een schuifvenster. De voorgevel van de rechter woning is blank gelakt. Het dakoverstek boven de zijgevels rust op geprofileerde klossen. In de linkerzijgevel (Z) bevindt zich links op de begane grond een smal schuifvenster. Halverwege het dakvlak boven de linkerzijgevel staat een rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen. De rechter zijgevel (N) is gesloten.

De achtergevel (W) heeft op de begane grond in het midden twee achterdeuren met zij- en bovenlicht (het linker zijlicht is nog uitgevoerd als stolpraam) en links en rechts een dubbele glasdeur met bovenlicht. Boven beide tuindeuren bevindt zich een op vier schoren rustend balkon toegankelijk via een dubbele balkondeur met bovenlicht. De driehoekige geveltoppen erboven zijn voorzien van een schuifvenster en een doorhangende makelaar waarvan de geprofileerde onderzijde door een dwarsbalk verbonden wordt met de windveren. In het recht afgesloten middengedeelte van de eerste verdieping bevinden zich twee vensters waarvan het linker uitgevoerd is als schuifvenster. De rechter woning verkeert inwendig nog merendeels in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer in de wc een fonteintje van crèmekleurig aardewerk gedateerd 1911, in de onderkelderde keuken een witbetegelde schouw en een servieskast met zestienruits stolpdeur, in de gang een scheluwe trap waaronder een opgeklampte deur naar de kelder en waarlangs een houten balustrade, en op de eerste verdieping een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende vertrekken en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart naar de zolder. De laatste heeft een met rabatdelen beschoten gordingenkap. In het achterste gedeelte van de zolder is door middel van een dwarswand van kraalschroten met daarin een paneeldeur een dienstbodenkamertje afgeschoten met een vlak plafond van kraalschroten. De linker woning (nr. 6) heeft een vergelijkbare zolder, dezelfde trappen, en een eerste verdieping met nagenoeg de oorspronkelijke indeling. Op de eerste verdieping is nog één paneeldeur uit de bouwtijd aanwezig.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland