524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 1195
Naarden D 1194
Sandtmannlaan 10, 1412 GC te Naarden
Sandtmannlaan 12, 1412 GC te Naarden

Inleiding

Aan de westzijde van de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1910 (bouwaanvraag d.d. 1-8-1910), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan.

N.B. De latere aanbouwen tegen de linkerzij- en achtergevel van de linker woning (nr. 10) zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder een samengestelde kap bestaande uit twee evenwijdige en aan de voorzijde afgewolfde zadeldaken waartussen achteraan een plat dak en vooraan een dwarsgeplaatst zadeldak waarvan het voorschild lager doorgetrokken is tot boven de het uitgebouwde middendeel van de voorgevel. Alle schuine dakvlakken hebben een overstek en een dekking van bruingeglazuurde kruispannen. In het midden van het voorschild staat een kleine dakkapel met twee openslaande ramen en een lessenaarsdak waarop dito pannen. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De (afgeknotte) topgevels bovenin zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Rond het bovenlicht van het schuifvenster in de vier topgevels is een tweede laag kraalschroten aangebracht met een dito onderrand. De windveren hebben een geprofileerde bovenrand die onderaan naar opzij uitknikt. Links en rechts heeft de voorgevel (O) een brede erker met in de voorzijde een dubbele glasdeur met bovenlicht geflankeerd door zijlichten met bovenlicht, en in de afgeschuinde hoeken eveneens een venster met bovenlicht. De bovenlichten van de rechter erker zijn voorzien van glas-in-lood. In het risalerende middendeel van de voorgevel bevindt zich op de begane grond een portiek waarin twee voordeuren met een meerruits bovenlicht voorzien van geel en gebloemd glas, en op de eerste verdieping links en rechts een schuifvenster. De voordeuren zijn uitgevoerd als een paneeldeur met bovenin naast elkaar twee naar het midden toe klimmende vierruits ramen van geel glas en daaronder een smal draairaampje waarvoor gekruld ijzerwerk. In de zijwanden van de portiek bevindt zich een wc-raampje. Het rechter wc-raampje is nog uitgevoerd als een valraampje waarin geel glas. De balkons boven de twee erkers zijn voorzien van een gietijzeren balkonhek en toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht. In het midden van het linker bovenlicht bevindt zich een uitzetraampje. Het ruime dakoverstek boven de gesloten zijgevels rust op geprofileerde klossen. De achtergevel (W) heeft links een dubbele glasdeur waarboven een bovenlicht met glas-in-lood en een op vier schoren rustend balkon met lattenhek, en rechts hiervan een achterdeur met bovenlicht en een flankerend zijraam met bovenlicht. Op de eerste verdieping bevindt zich links en rechts een dubbele glasdeur met drieruits bovenlicht (een valraam tussen twee vaste ramen) en in het door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten middendeel twee schuifvensters. De driehoekige topgevel rechtsboven wordt bekroond door een doorhangende makelaar waarvan de onderzijde door een dwarsbalk verbonden wordt met de windveren.

De rechter woning (nr. 12) verkeert inwendig nog grotendeels in de originele staat en bevat onder meer paneeldeuren op beide bouwlagen, beneden twee door een dubbele schuifdeur waarin blank glas in lood gescheiden kamers en suite, beide voorzien van een zwartmarmeren hoekschouw, ter weerszijden van de dubbele glasdeur in de achterste kamer een kast met paneeldeur, in de gang een scheluwe trap (met bovenaan een kwart) waarlangs een houten spijlenhek met een gedraaide hoofdbaluster, onder de trap een wand van kraalschroten waarin een opgeklampte deur van kraalschroten naar de kelder, en in de keuken linksachter een wand en plafond van kraalschroten en een witbetegelde schouw waarboven een bordenplank. De eerste verdieping heeft een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende kamers en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart leidend naar de zolder. De laatste is voorzien van een beschoten gordingenkap. Onder het dwarsgeplaatste zadeldak bevindt zich een dienstbodenkamertje met paneeldeur. In het achterste gedeelte van de zolder is naderhand een tweede kamer afgeschoten eveneens toegankelijk via een paneeldeur.

Van de linker woning (nr. 10) heeft alleen de eerste verdieping nog nagenoeg de oorspronkelijke indeling met, evenals het buurpand, een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende kamers en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart naar de zolder. De laatste is voorzien van een beschoten gordingenkap.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland