524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 7799
Naarden D 5190
Sandtmannlaan 18, 1412 GC te Naarden
Sandtmannlaan 20, 1412 GC te Naarden

Inleiding

Aan de noordwestzijde van de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1912 (bouwaanvraag d.d. 15-3-1912), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan.

N.B. De latere aanbouwen tegen de achter- en rechter zijgevel zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het dubbel woonhuis heeft vanwege de ligging in de buitenbocht van de straat een geknikte plattegrond en telt twee bouwlagen onder twee divergerende zadeldaken waartussen een plat dak. De zadeldaken waarvan de noklijnen haaks staan op de weg hebben rondom een overstek en een dekking van bruingeglazuurde tuiles du nord. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De driehoekige geveltoppen zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Rond het bovenlicht van het zoldervenster in deze geveltoppen is een tweede laag kraalschroten aangebracht met een dito onderrand. De windveren hebben een geprofileerde en onderaan licht uitzwenkende bovenrand en worden bekroond door een makelaar met een gepunte top. In het midden van de symmetrische voorgevel (ZO) bevinden zich twee paneeldeuren met bovenlicht waarboven het uitgebouwde middendeel van de eerste verdieping fungeert als afdak. De rechter voordeur heeft bovenin een gewelfd raam en daaronder een draairaampje met ter weerszijden een floraal motief (de linker voordeur is naar verluidt afkomstig van Sandtmannlaan 23). Het uitgebouwde middendeel van de verdieping is voorzien van twee vensters, de rechter nog met schuifraam, en wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde klossen. Links en rechts heeft de voorgevel een brede erker met in de voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur (links gewijzigd in een stolpraam) waarboven een bovenlicht voorzien van een smal middenraampje, en in de afgeschuinde hoeken eveneens een venster met bovenlicht. De rechter erker heeft in de bovenlichten glas-in-lood. Tussen de erkers en de voordeuren bevindt zich een wc-raampje. De balkons boven de erkers zijn toegankelijk via een dubbele glasdeur met een bovenlicht waarin rechts nog een smal middenraampje. Het rechter balkon heeft een gietijzeren balkonhek met een handlijst en stijlen van hout. De beide topgevels zijn voorzien van een schuifvenster. De zijgevels zijn, op het naderhand aangebrachte raam links in de linkerzijgevel na gesloten. Onderaan het op geprofileerde klossen rustende dakoverstek boven de zijgevels bevindt zich een zinken mastgoot. Op het linker dakschild van de linker woning (nr. 18) staat middenonder een rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen.

De rechter woning (nr. 20) heeft links in de achtergevel (NW) een dubbele glasdeur waarboven een bovenlicht met smal middenraampje en een balkon toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht. In het geknikte en door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten middelste deel van de achtergevel bevindt zich links op de eerste verdieping een schuifvenster. De driehoekige topgevels links- en rechtsboven zijn identiek aan die van de voorgevel, maar hebben een doorhangende makelaar waarvan de geprofileerde onderzijde door een dwarsbalk verbonden wordt met de windveren. De rechter woning verkeert inwendig nog gedeeltelijk in de oorspronkelijke staat en bevat onder meer onder de trap in de gang een opgeklampte deur naar de onder de keuken gesitueerde kelder en op de eerste verdieping een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende kamers en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart leidend naar de zolder. De laatste heeft een met brede delen beschoten gordingenkap en achterin een met kraalschroten afgeschoten dienstbodenkamertje. Het interieur van de linker woning is niet meer oorspronkelijk.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland