524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 5623
Naarden D 1327
Sandtmannlaan 32, 1412 GC te Naarden
Sandtmannlaan 34, 1412 GC te Naarden

Inleiding

Op de hoek van de Sandtmannlaan en de Verlengde Fortlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1912 (bouwaanvraag d.d. 28-3-1912), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan. Vanwege de ligging op een vijfsprong aan het einde van Sandtmannlaan is de rechter woning (nr. 34) in afwijking van de overige woningen aan de Sandtmannlaan naar rechts uitgebouwd en voorzien van een markant arkeltorentje. Het interieur van deze woning is niet meer oorspronkelijk. De linker woning (nr. 32) heeft langs de voortuin een uit de bouwtijd daterend HEK dat deel uit maakt van de bescherming.

Omschrijving

Op onregelmatig grondplan opgetrokken dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder een met bruingeglazuurde tuiles du Nord gedekt samengesteld dak bestaande uit twee door een plat dak gescheiden evenwijzige zadeldaken met haaks tegen het rechter zijschild van het rechter zadeldak een insnijdend schilddak waarachter een plat dak. De schuine dakvlakken hebben een dakoverstek waartegen een zinken mastgoot. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen die bij de rechter woning blank gelakt zijn. De driehoekige geveltoppen zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Rond het bovenlicht van het schuifvenster in de vier geveltoppen is een tweede laag kraalschroten aangebracht met een dito onderrand. De windveren hebben een geprofileerde en onderaan licht uitgezwenkte bovenrand en worden bekroond door een makelaar met een gepunte top en een doorhangende onderzijde die bij de linker woning via een rondboog en in de achtergevels door middel van een dwarsbalk verbonden wordt met de windveren. De risalerende linker woning heeft een rechthoekige plattegrond en in de voorgevel (Z) van rechts naar links een voordeur met bovenlicht, een valraampje en een brede erker met in de voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur met bovenlicht, en in de afgeschuinde hoeken eveneens een venster met bovenlicht. De voordeur is uitgevoerd als een paneeldeur met bovenin een liggend raam en daaronder een door florale motieven geflankeerd draairaampje waarvoor gekruld en floraal ijzerwerk. Het balkon boven de erker is voorzien van een gietijzeren balkonhek met houten stijlen en handlijst en toegankelijk via een dubbele glasdeur waarboven een bovenlicht met in het midden een valraampje. Boven de voordeur bevindt zich in het verlengde van het balkon een afdak en hierboven in het door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten rechter gedeelte van de eerste verdieping een schuifvenster. De rechter woning heeft in de linker helft van de voorgevel op de parterre een dubbele glasdeur met zij- en bovenlichten, en op de eerste verdieping een klein balkon dat toegankelijk is via een dubbele glasdeur met bovenlicht. In de afgeschuinde rechter hoek van de linker gevelhelft bevindt zich een aan het rechter zijlicht van de genoemde parterredeur grenzend venster met bovenlicht. De terugliggende rechter helft van de rechter woning had zowel voor als opzij op beide bouwlagen een schuifvenster (thans beneden een modern raam en boven een stolpraam met bovenlicht). Het achtzijdige houten arkeltorentje op de hoek heeft ter hoogte van de eerste verdieping rondom ramen met bovenin een gewelfde roede en een bovenlicht waarin glas-in-lood. De tweede torengeleding bestaat uit een achtzijde lantaarn met tussen de stijlen onderin een balustrade en bovenin een rondboog waarboven siersnijwerk en een lijstgoot. De achtzijdige torenspits is gedekt met schubvormige kunstleien en wordt bekroond door een windwijzer met florale motieven.

De rechter zijgevel (O) heeft rechts een hoekrisaliet waarin op de begane grond de voordeur (op de eerste verdieping bevond zich een schuifvenster). Op het rechterzijschild van het schilddak staat een dakkapel met een door voluutvormige wangen geflankeerd schuifvenster en een zadeldak voorzien van bruingeglazuurde tuiles du Nord en rechte windveren die samenkomen in een makelaar. De linker zijgevel (W) is op het venster links op de begane grond na gesloten.

Het door een lijstgoot op geprofileerde klossen afgesloten linker gedeelte van de achtergevel (N) heeft op de begane grond een uit de bouwtijd daterende uitbouw met plat dak, en rechtsboven een gepleisterd rookkanaal dat aan de linkerzijde geflankeerd wordt door een venster. Rechts van het rookkanaal heeft de rechter woning een raampje en een balkon op twee schoren. Op het achterschild van het schilddak staat middenboven een gecementeerde rechthoekige schoorsteen. De achtergevel van de linker woning verkeert nog grotendeels in de oorspronkelijke staat en heeft rechts een dubbele glasdeur met drieruits bovenlicht en links een paneeldeur die voorzien is van een bovenlicht en aan de linkerzijde geflankeerd wordt door een T-venster. Boven de achterdeur bevindt zich op de eerste verdieping een schuifvenster en boven de tuindeur een door twee schoren ondersteund balkon. Laatstgenoemde is voorzien van een gietijzeren spijlenhek met houten handlijst en toegankelijk via een dubbele glasdeur met een bovenlicht waarin in het midden een klein valraampje.

De voortuin van de linker woning wordt van de openbare weg afgescheiden door een ijzeren gaashek waarvan de staafvormige smeedijzeren hekpalen eindigen in een zweepslagmotief. Rechts heeft het hek een poortje dat uitgevoerd is als een getoogd spijlenhekje tussen ronde gecanneleerde gietijzeren palen met een bekroning in de vorm van een door bladwerk omsloten pijlpunt.

Waardering

Het dubbele woonhuis met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland