524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 1326
Naarden D 1325
Sandtmannlaan 28, 1412 GC te Naarden
Sandtmannlaan 30, 1412 GC te Naarden

Inleiding

Aan de noordzijde van de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1912 (bouwaanvraag d.d. 15-3-1912), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan.

N.B. De latere aanbouw rechtsachter is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken dubbel woonhuis van twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken waartussen een plat dak. De zadeldaken waarvan de noklijnen haaks staan op de weg hebben rondom een overstek en een dekking van bruingeglazuurde tuiles du Nord. Op de binnenste dakvlakken staat middenboven een lage rechthoekige schoorsteen van rode machinale waalsteen. De buitengevels zijn boven een voeting van dito baksteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De driehoekige geveltoppen zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Rond het bovenlicht van het zoldervenster in deze geveltoppen is een tweede laag kraalschroten aangebracht met een dito onderrand. De windveren hebben een geprofileerde en onderaan licht uitgezwenkte bovenrand en worden bekroond door een makelaar met een gepunte top. In het midden van de symmetrische voorgevel (Z) bevinden zich twee paneeldeuren met bovenlicht waarboven het uitgebouwde middendeel van de eerste verdieping fungeert als afdak. De voordeuren hebben bovenin een liggend raam waaronder een door florale motieven geflankeerd draairaampje waarvoor gekruld gietijzerwerk. Het uitgebouwde middendeel van de verdieping is voorzien van twee schuifvensters en wordt afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde klossen. Links en rechts heeft de voorgevel een brede erker met in de voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur (rechts gewijzigd in een raam) met bovenlicht (waarin rechts nog een middenraampje), en in de afgeschuinde hoeken eveneens een venster met bovenlicht. Tussen de erkers en de voordeuren bevindt zich een klein valraam. De balkons boven de erkers zijn voorzien van een gietijzeren balkonhek met houten stijlen en handlijst en zijn toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht (de rechter nog met in het midden een valraampje). De beide topgevels zijn voorzien van een schuifvenster. Alle bovenlichten in de voorgevel van de rechter woning (nr. 30) zijn voorzien van glas-in-lood. Afgezien van enkele naderhand aangebrachte vensters zijn de zijgevels gesloten. Onderaan het op geprofileerde klossen rustende dakoverstek boven de zijgevels bevindt zich een zinken mastgoot.

De achtergevel (N) heeft op de eerste verdieping in het midden twee vensters en links en rechts een balkon met een gietijzeren spijlenhek. Onder het geschoorde rechter balkon bevindt zich een dubbele glasdeur met bovenlicht. Beide balkons zijn toegankelijk via een dubbele glasdeur waarboven een bovenlicht met in het midden een klein valraam. De driehoekige geveltoppen erboven zijn identiek aan die van de voorgevel, maar hebben een doorhangende makelaar waarvan de geprofileerde onderzijde door een dwarsbalk verbonden wordt met de windveren.

Inwendig zijn beide woningen vanaf de eerste verdieping nog grotendeels oorspronkelijk. De via een scheluwe trap waarlangs een houten balustrade bereikbare eerste verdieping heeft een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende vertrekken en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart naar de zolder die voorzien is van een beschoten gordingenkap. In het achterste gedeelte van de zolder van de linker woning (nr. 28) is door middel van een dwarswand van kraalschroten met daarin een paneeldeur een dienstbodenkamertje afgeschoten met een vlak plafond van kraalschroten.

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland