524795 - Villacomplex Sandtmannlaan
Naarden D 2380
Naarden D 1330
Sandtmannlaan 23, 1412 GB te Naarden
Sandtmannlaan 25, 1412 GB te Naarden

Inleiding

Aan de zuidzijde van de Sandtmannlaan gelegen DUBBEL WOONHUIS uit 1912 (bouwaanvraag d.d. 15-3-1912), deel uitmakend van het villacomplex Sandtmannlaan.

Omschrijving

Op nagenoeg rechthoekig grondplan opgetrokken pand van twee bouwlagen onder twee evenwijdige zadeldaken waartussen een plat dak. De zadeldaken waarvan de noklijnen haaks staan op de weg hebben rondom een overstek en een dekking van bruingeglazuurde tuiles du Nord. De buitengevels zijn boven een voeting van rode machinale waalsteen in kruisverband met snijvoeg samengesteld uit brede rabatdelen. De driehoekige geveltoppen zijn bekleed met staande kraalschroten die onderaan afwisselend halfrond in- en uitspringen. Rond het bovenlicht van het schuifvenster in deze geveltoppen is een tweede laag van dito kraalschroten aangebracht. De gegolfde onderrand hiervan heeft in de voorgevel een gebogen vorm. De windveren hebben een geprofileerde en onderaan licht uitgezwenkte bovenrand en worden bekroond door een makelaar met een gepunte top. Op alle kraalschroten in de voorgevel van de linker woning (nr. 25) is onderaan een geschilderd plantje zichtbaar.

In het midden van de symmetrische voorgevel (N) bevinden zich twee voordeuren met zij- en bovenlichten. De voordeur van de linker woning is uitgevoerd als een paneeldeur met bovenin een getoogd drieruits raam van geel glas en in het midden een door drie florale motieven omgeven draairaampje waarvoor gekruld en floraal gietijzerwerk. De zij- en bovenlichten rond deze deur zijn voorzien van glas in lood. Boven de deuren is de eerste verdieping uitgebouwd, voorzien van twee schuifvensters en afgesloten door een lijstgoot op geprofileerde klossen. Links en rechts heeft de voorgevel een brede erker met in de voorzijde een door zijlichten met bovenlicht geflankeerde dubbele glasdeur met een bovenlicht waarin een middenraampje, en in de afgeschuinde hoeken eveneens een venster met bovenlicht. De balkons boven de erkers zijn voorzien van een gietijzeren balkonhek met houten stijlen en handlijst, en toegankelijk via een dubbele glasdeur onder een bovenlicht. In het linker bovenlicht bevindt zich nog een smal middenraampje. De beide zadeldaken hebben aan de voorzijde een zeer ruim overstek. Onderaan de driehoekige geveltop linksboven bevindt zich links en rechts geschoord houtwerk. De bovenlichten in de voorgevel zijn voorzien van glas in lood. Beide zijgevels hebben onderaan het dakoverstek een zinken mastgoot en op de begane grond achteraan een schuifvenster met in het bovenlicht glas-in-lood. Tegen de achtergevel (Z) bevindt zich links en rechts een serre en daartussen een sterker risalerende dubbele keukenuitbouw met in de rechter helft een paneeldeur voorzien van twee staande ramen en een zij- en bovenlicht. De op rechthoekig grondplan opgetrokken serre's zijn voorzien van een dubbele glasdeur die evenals de twee flankerende ramen voorzien is van een bovenlicht waarin glas-in-lood. Opzij heeft elke serre twee ramen met dito bovenlicht. Het als balkon fungerende serredak is toegankelijk via een dubbele glasdeur met bovenlicht. Rond het linker balkon bevindt zich een gietijzeren hek met houten stijlen en handlijst. De eerste verdieping is in het midden voorzien van een uitgemetseld rechthoekig rookkanaal van rode machinale waalsteen in halfsteens verband met snijvoeg. Ter weerszijden hiervan bevindt zich een venster waarvan het linker nog voorzien is van een schuifraam. De middenste gedeelte van de achtergevel wordt bovenaan de eerste verdieping afgesloten door een gootlijst op geprofileerde klossen. De geprofileerde onderzijde van de doorhangende makelaar in de driehoekige geveltoppen links- en rechtsboven wordt door een dwarsbalk verbonden met de windveren.

Inwendig zijn beide woningen nog gedeeltelijk oorspronkelijk en onder meer voorzien van een scheluwe trap in de gang waarlangs een houten balustrade en waaronder een trapkast met een opgeklampte deur van kraalschroten en een paneeldeur naar de kelder, en op de eerste verdieping een ruime overloop van waaruit paneeldeuren toegang geven tot de omliggende vertrekken en tot een rechte steektrap met bovenaan een kwart naar de zolder die voorzien is van een beschoten gordingenkap. In het achterste gedeelte van beide zolders is een kamertje afgeschoten door middel van een dwarswand van kraalschroten waarin een paneeldeur. De linker woning heeft bovendien in het voorste gedeelte van de zolder een vergelijkbaar kamertje, op de parterre een vestibule met een tochtdeur waarin een raam en waarboven een bovenlicht, en in de kelder een vloer van rode plavuizen en een tweeruits kelderlicht. In de wc van de rechter woning (nr. 23) bevindt zich een uit de bouwtijd daterende closetpot en dito fonteintje, beide van blauwgebloemd aardewerk, met in de closetpot een fabrieksmerk gestempeld met "THE/ 'ITONIA'/ WASH.OUT/ CLOSET/ RegN° 238890'".

Waardering

Het pand is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Sandtmannlaan en als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een houten dubbel woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Sandtmann, G.E.A. ; Noord-Holland