Naarden G 1354
Naarden G 2003
Ruijsdaelplein 2, 1411 RD te Naarden
Ruijsdaelplein 4, 1411 RD te Naarden

Inleiding

DUBBEL WOONHUIS met bijbehorende ERFSCHEIDING in eclectische trant. Het pand dateert in oorsprong waarschijnlijk uit de 17de of 18de eeuw maar heeft in het laatste kwart van de 19de eeuw het huidige aanzien verkregen.

Het pand is zeer beeldbepalend gelegen binnen de vesting Naarden.

Omschrijving

Groot nagenoeg rechthoekig bouwblok van twee bouwlagen onder een schilddak met de noklijn evenwijdig aan de straat en met een dekking van gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met hoge aangesmeerde plint en siermetselwerk van gele baksteen in de strekken boven de vensters op de begane grond. De achtergevel is witgepleisterd. Eenvoudige geprofileerde gootlijst rondom en decoratieve rozetankers ter hoogte van de verdiepingsvloer. Beganegronds deels de oorspronkelijke schuifvensters met bovenlicht en op de verdieping T-vensters. Aan de voorgevel telt het linker woonhuis vier vensterassen met in de tweede van links de entreepartij, bestaande uit een paneeldeur met bovenlicht in een houten lijst. Boven de entree een blindvenster en aan weerszijden vensters. Het rechter woonhuis telt aan de voorgevel vijf vensterassen met in het midden de entreepartij met paneeldeur en bovenlicht in een houten lijst met driehoekige frontonbekroning. De kopse zijgevels tellen elk twee vensterassen met op de begane grond aangebouwde serres onder flauw hellend dakje. In de dakschilden dakkapellen, rechts met frontonbekroning en links met hijsbalk. De achtergevel telt zes onregelmatig geplaatste vensterassen. Links in het dakschild een dakkapel met frontonbekroning.

Langs de voorgevel een eenvoudig ijzeren hekwerk als erfscheiding.

Waardering

Het dubbele woonhuis met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een dubbel woonhuis uit het einde van de 19de eeuw met waarschijnlijk oudere kern en heeft situationele waarde vanwege de zeer beeldbepalende situering binnen de vesting Naarden.