Naarden D 2116
Thierensweg 30, 1411 EX te Naarden

Inleiding

Aan de oostzijde van de Thierensweg gelegen houten WOONHUIS uit 1921. Het pand werd gebouwd naar ontwerp van de Amsterdamse architect H.Th. Wijdeveld (1885-1987) in de stijl van de Amsterdamse School. Opdrachtgever was H.P. Bendien, kweker en de uitvinder van de meststof Pokon. De bouw werd vermoedelijk uitgevoerd door de Bussumse aannemer Boersma. Vanwege de ligging van het pand binnen de middelste van de verboden kringen rond de vesting Naarden mocht uitsluitend in hout gebouwd worden boven een stenen voeting van maximaal 50 cm. In 1937 liet Bendien het op vierkant grondplan gebouwde pand aan de achterzijde verlengen tot aan de Bussemse Vaart en tevens een garage aanbouwen tegen de linkerzijgevel (beide naar ontwerp van de Bussumse architect K. van den Berg). In de zuidgevel werden in dat jaar alle begane grondramen vervangen door stalen exemplaren. Tevens werd het interieur verbouwd waarbij onder meer het kantoor linksvoor en de keuken linksachter verplaatst werden naar de aanbouw.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan opgetrokken woonhuis van twee bouwlagen onder een plat dak. De buitengevels zijn ter hoogte van de begane grond bekleed met in een harmonicapatroon aangebrachte liggende delen (oorspronkelijk om en om geel en paars geverfd) boven een voeting van staand gemetselde geelpaarse mondstenen in halfsteens verband met platvolle voeg. Boven de lage houten harmonicawand zijn de gevels uitgevoerd als een bijna vertikaal dakvlak met een gering overstek en een dekking van licht gebolde rode leipannen in Maasdekking. De vensters van de begane grond zijn direct onder dit overstek geplaatst. In de uitbouw van 1937, alsmede op de begane grond van de zuidgevel van het oorspronkelijke volume, zijn geen houten maar stalen vensters toegepast (vervaardigd door De Vries Robbé). Deze ramen hebben een afwijkende maatvoering van de oorsponkelijk toegepaste vensters. De symmetrische voorgevel (W) heeft zowel links als rechts een liggend venster bestaande uit twee lage gekoppelde stolpramen. In het midden bevindt zich een uitgeknikte erker waaronder de voeting plaatselijk verhoogd is. De erker is voorzien van twee stolpramen waartussen een halfronde stijl die boven de erker uitsteekt. Dit ronde bovenste gedeelte is gedecoreerd met bloemmotieven. Ter hoogte van de eerste verdieping bevindt zich links en rechts een liggend stolpraam en in het midden een inpandig balkon waarin een dubbele glasdeur met ter weerszijden een zijlicht, en links een enkele glasdeur. De linker zijgevel (N) heeft rechts van de garage achtereenvolgens een liggend vast raam, een voordeur, een smal driehoekig uitzetraam, een liggend vast raam, en een liggend stolpraam dat aan de rechterzijde geflankeerd wordt door een openslaand raam. De voordeur heeft een krulvormige gietijzeren deurklopper en rechts drie smalle ramen boven elkaar waarnaast links een golvende sierplank met greep. Ter plaatse van het vaste raam rechts van het driehoekige uitzetraam bevond zich een dito gespiegelde deur naar het kantoor. Deze is in 1937 verplaatst naar de voorgevel van de garage. Op de eerste verdieping heeft de linkerzijgevel van links naar rechts een uitgeknikte dakkapel waarin twee openslaande ramen, een liggend stolpraam, een driedelig liggend venster (twee openslaande ramen waartussen een vast raam), en een liggend stolpraam. In de rechterzijgevel (Z) bevinden zich van links naar rechts twee gekoppelde stalen stolpramen, een door een openslaand stalen zijraam geflankeerde deur waarin een raam, een driedelig stalen venster voorzien van twee openslaande ramen waartussen een vast raam, en een uit de oude achtergevel afkomstige horizontaal in tweeën gedeelde paneeldeur met zowel in de onder- als bovendeur rechts een smal vijfzijdig raam. De eerste verdieping telt drie liggende stolpramen en heeft rechts een driedelig venster waarin een vast raam tussen twee openslaande ramen. De aan de Bussumer Vaart grenzende achtergevel O) heeft op de begane grond links een openslaand raam en rechts een groot driedelig venster waarin een liggend vast raam tussen openslaande ramen. Linksboven bevindt zich een liggend stolpraam en rechtsboven een driedelig venster waarin een vast raam tussen twee openslaande ramen. De tegen de linker helft van de linker zijgevel aangebouwde garage is opgetrokken in gele machinale waalsteen in halfsteens verband met verdiepte voeg onder een plat dak met aan de voorzijde een overstek. In de voorgevel (W) van de garage bevindt zich links van de genoemde deur een vlakke houten garagedeur die uitgevoerd is als een vierdelige schuifdeur. De linkerzijgevel (N) van de garage is gesloten. In de achtergevel (O) heeft de garage links een naar binnen draaiend stalen stolpraam en rechts een driedelig stalen venster voorzien van een openslaand raam links en twee vaste ramen. De woning heeft een houtskelet samengesteld uit stijlen waartussen dwarsbalken en onderin kruisschoren. Achter de harmonicawanden van de na de afschaffing van de Kringenwet (1926) daterende uitbouw gaan dragende stenen muren schuil. Het interieur is in de gangen onder meer voorzien van met eikenfineer beklede opdekdeuren op beide bouwlagen, in de hal een vloer van witte en zwarte tegels in schaakbordpatroon, met eikenfineer beklede wanden en een uit de bouwtijd daterende scheluwe trap met onder- en bovenaan een kwart. In de woonkamer een kastenwand waarin een liggend glas-in-loodraam. In de van lichtgele wandtegels voorziene keuken een granitovloer, een nis voor het fornuis en een servieskast met dubbele glasdeur. In het voormalige kantoor middenachter een wandafwerking van eikenfineer en een boardplafond. In twee slaapkamers in de aanbouw van 1937 uit de kantoortijd stammende met eikenfineer afgewerkte wanden en (kast)deuren, daarnaast nog één kamer met eikenfineer (kast)deuren in het oorspronkelijke volume.

Waardering

Het woonhuis met aangebouwde garage is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als een grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een vanwege de Kringenwet in hout gebouwd woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse School. Tevens is het pand van belang als kenmerkend werk uit het oeuvre van architect Wijdeveld.

Berg van den, K. ; Noord-Holland
uitbreiding 1937