Naarden B 1195
Valkeveenselaan 21, 1411 GT te Naarden

Inleiding

Voormalige Montessori-KLEUTERSCHOOL in 1925 ontworpen door L.C. van der Vlugt in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Kort na de bouwperiode is het schooltje omgebouwd tot woonhuis. Deze verbouwing uit 1926 heeft vermoedelijk de rechthoekige aanbouw opgeleverd. Van het oorspronkelijke ontwerp resteren de kenmerkende centrale ruimte met op de hoeken de kinderverblijven.

Het bureau Brinkman & Van der Vlugt is vermoedelijk door Kees van der Leeuw, opdrachtgever van onder meer de Van Nellefabriek, aanbevolen bij de opdrachtgever, de theosofische stichting "De Duinen". In het oeuvre van het architectenbureau gaat het om een vroeg voorbeeld van het Nieuwe Bouwen.

N.B. De houten aanbouw tussen de houten bergingen aan de noordgevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

De voormalige kleuterschool telt één bouwlaag en heeft een vierpuntige stervormige plattegrond met rechthoekige aanbouw aan de noordgevel. Aan weerszijden van de aanbouw bevinden zich twee gepotdekselde uitbouwen, het entreeportiek en een berging, onderling verbonden door een houten schuur. De gevels, opgetrokken in gewapend beton met een in kruisverband gemetselde plint, zijn wit gepleisterd. De kozijnen zijn in hout uitgevoerd. De vier driezijdige sterpunten van de kinderverblijven op de hoeken zijn iets lager dan de centrale ruimte. Op de hoeken in de hogere gevels van het centrale gedeelte drie horizontale om de hoek lopende ventilatiesleuven met uitstekende banden. Alle bouwdelen hebben een plat dak. Rechts in de voorgevel (O) het entreeportiek onder afdak met tegelvloer en naast de dubbele gestapelde glasdeur een L-vormige zitbank. In de voormalige kinderverblijven samengestelde hoekvensterpartijen, opgebouwd uit twee lage rechthoekige vensters en daarboven liggende vensterstroken met in elke gevel drie ramen. In het centrale geveldeel een kozijn met drie staande ramen boven twee liggende ramen. Langs de gevellijn loopt een laag muurwerk ten behoeve van de aanplant.

In het midden van de symmetrische linker zijgevel (Z) een tot boven het dak opgaand rookkanaal met aan weerszijden twee enkele glasdeuren. De kinderverblijven hebben dezelfde samengestelde kozijnen als in de voorgevel, met de oorspronkelijke tweeruits roedenverdeling in de onderramen. De linker uitbouw (keuken) aan de achtergevel (W) bevat in het schuine vlak een dubbel liggend kozijn. Tussen de lagere uitbouwen een samengesteld kozijn met glasdeur en boven- en zijlichten. De gepotdekselde berging uiterst links heeft een vierruitsraam (gewijzigd) naast een tweeruits liggend kozijn. Op de hoek een later gemetselde vierkante schoorsteen.

De rechter zijgevel (N) bevat, achter de houten schuur-aanbouw, een drieruits liggend kozijn. Boven het dak steekt een vierkante schoorsteen uit. De oorspronkelijke plattegrondindeling uit de bouwtijd is nagenoeg bewaard gebleven, evenals enkele onderdelen zoals een schouw in de centrale ruimte, de binnendeuren en de betegeling van de garderobe en de entree. In de keuken bevindt zich het oorspronkelijke aanrecht, een lage spoelbak en een eenvoudige planken hangkast.

Waardering

De voormalige Montessori-kleuterschool uit 1925 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf en representatief voorbeeld van het Nieuwe Bouwen uit het oeuvre van Van der Vlugt en als typologische uiting van het bijzonder onderwijs in Nederland en de relatie met de theosofie.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Montessorischool

school omgebouwd tot woonhuis