524818 - Westelijke Tramremise
Amsterdam Q 9085
Bellamystraat 1 3, 1053 BE te Amsterdam
Bellamyplein 57, 1053 AT te Amsterdam
Bellamystraat 1 2, 1053 BE te Amsterdam
Bellamystraat 1 1, 1053 BE te Amsterdam

Omschrijving

In de Bellamystraat (nr.1) staat de DUBBELE DIENSTWONING met langgerekte HOUTOPSLAG (2) aan de achterzijde, gebouwd in 1901-1903 (uitgebreid in 1930), onderdeel van het westelijk tramremise complex. Het pand is op rechthoekig grondplan vrijstaand gesitueerd aan het remiseterrein. Het bakstenen gebouw bestaat uit een hoge begane grond met twee verdiepingen en op de hoek met de Bellamystraat een extra laag, doorlopend in de kapverdieping. De begane grond heeft hoge ramen met rechte hardstenen bovendorpels; de verdiepingen hebben getoogde ramen met terugliggend zwaar uitgevoerde kozijnen met een twee- en driedeling. Het schilddak is met zwarte kruispannen gedekt. De bakstenen houtopslag heeft een plat dak en twee kleine lichtkappen. Deze rechthoekige aanbouw is één bouwlaag hoog en iets smaller dan het huis. Het interieur van het pand is tamelijk gaaf bewaard gebleven. Het pand heeft zijn oorspronkelijke indeling behouden en bezit waardevolle interieur-elementen, zoals stucplafonds met Jugendstil-motieven, geprofileerde eindbalusters van trappen, geprofileerde gestucte wandvelden, schuifdeuren, alsmede uit de bouwtijd daterend hang- en sluitwerk.

Waardering

De dubbele dienstwoning met houtopslag is van algemeen belang vanwege architectuurhistorisch en typologisch waarde alsmede van belang vanwege de historisch-functionele relatie tot de overige onderdelen van het complex.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Tramremise
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)