524818 - Westelijke Tramremise
Amsterdam Q 6072
Tollensstraat 61, 1053 RS te Amsterdam

Omschrijving

De DIENSTWONING (5) uit 1908, onderdeel van het complex westelijke tramremise, is gelegen op het binnenterrein aan de Tollensstraat. Het pand wordt aan de linkerzijde geflankeerd door een iets teruggezette hal met een opslagplaats. Aan de rechterzijde grenst de bebouwing van de Kinkerstraat. De woning is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen met een dwarskap met zwarte pannen. Het dakvlak wordt doorbroken door zowel twee gemetselde als door één houten dakkapel. De sobere gevels zijn opgetrokken uit baksteen en voorzien van een bakstenen plint. De voorgevel bestaat uit drie traveeën en alle gevelopeningen hebben een natuurstenen bovendorpel. De dienstwoning staat tegenover de dienstwoning aan de Tollensstraat nr.62. Het interieur van het pand is opgesplitst in twee delen met rechts de entreehal waarachter zich het trappenhuis, de sanitaire voorzieningen en de keuken bevinden. In het linkerdeel zijn twee kamers en-suite en een kleine binnenplaats opgenomen.

Waardering

Dienstwoning van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de tramremise.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Tramremise
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)