524818 - Westelijke Tramremise
Amsterdam Q 9117
Tollensstraat 62, 1053 RW te Amsterdam

Omschrijving

De DIENSTWONING (6) uit 1901 - 1903, onderdeel van het westelijk tramremise- complex, is gelegen in de gevelwand van de gebouwen aan de binnenplaats van de Tollensstraat. Het pand is gebouwd op een smalle, rechthoekige plattegrond en bezit twee bouwlagen met een dwarskap waarin een gemetselde dakkapel is opgenomen. De voorgevel telt twee vensterassen, waarvan de gevelopeningen zijn voorzien van fraai bewerkte, natuurstenen bovendorpels. Het interieur op de begane grond bestaat uit één grote ruimte waarboven een drietal kamers en-suite en een sanitair blok is opgenomen. Het interieur wordt gekenmerkt door diverse uit de bouwtijd daterende interieur-elementen, zoals paneeldeuren en stucplafonds. De dienstwoning staat tegenover die op Tollensstraat nr.61.

Waardering

Dienstwoning van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de tramremise.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Tramremise
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)