524818 - Westelijke Tramremise

Omschrijving

De DUBBELE DIENSTWONING (7) uit 1908, onderdeel van het westelijk tramremise complex is gebouwd op een samengestelde plattegrond en telt drie bouwlagen en onder samenstel van afgeplatte zadeldaken. De woning is aan het eind van de werkplaatsen gesitueerd en sluit aan bij de woonbebouwing van de Bilderdijkkade. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een dubbele toegang in de risaliet aan de linkerzijde. De zijrisaliet wordt bekroond door een lage trapgevel; in de verspringende spaarnis van de zolderverdieping bevindt zich een eenvoudige hijsbalk. Rondom verdiept geplaatste vensters met schuifraam en geleed bovenlicht onder segmentboognis met natuurstenen aanzetstenen. De rechter zijgevel heeft een hoge trapgevel met twee onderverdeelde vensters in de top te weerszijden van de sprongsgewijs oprijzende schoorsteen; rechts een twee traveeën brede teruggerooide vleugel met rechte gootlijst boven de tweede verdieping; in de rechter travee een deur met bovenlicht. Dakschilden met zwarte pannen en kapel.

Waardering

Dienstwoning uit 1908 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de tramremise.

JaBilderdijkkade601053 VNAmsterdam
NeeBilderdijkkade62C1053 VNAmsterdam